VUČIĆ U KOTORU: Nećemo ući u EU pre nego što Ukrajina uđe (VIDEO)

M. Škorić

16. 05. 2024. u 09:09 >> 10:42

SAMIT lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija", održava se danas u Kotoru, a njemu prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić, koji je učestvovao na panelu, a imaće i niz važnih susreta sa zvaničnicima.

ВУЧИЋ У КОТОРУ: Нећемо ући у ЕУ пре него што Украјина уђе (ВИДЕО)

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik se obratio na panelu

Predsednik Vučić učestvovao je na panelu „Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta“.

- Veoma smo entuzijastični u vezi sa ovim planom još od prvog trenutka. Ovako promenjen pristup je nama na Balkanu otvorio prilike, hvala na tome. Mnogi ne razumeju o čemu ovde govorimo, a to je zato što ne razgovaramo o velikim političkim pitanjima, već o životima ljudi, životnom standardu. Do sada smo imali kvalitetne razgovore, mislim da je ostalo još nekoliko nerešenih pitanja, jedno ili dva. Bilo je nekih odluka koje za nas nisu bile lake, pitanje javnih nabavki, državne pomoći, čak i pitanje viza. Ali jednostavno sada treba da razradimo neka pitanja, da raščivijamo neke stvari, uradićemo to i to su pitanja, nadam se, gde ćemo prihvatiti nekakve male zahteve, a to je blizu uslova koji su nama izrečeni. Ono što sam želeo da kažem, da me svi čuju, zajednička oblast plaćanja u Evropi, zelene trake, pitanje ACAA - znači sporazum o proceni usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda. Korisno je, moraćemo da izvozimo recimo veš-mašine, usisivače, svaki put je kontrolisano da li je sve urađeno uz neophodne potvrde. Sada će to biti mnogo lakše i pomoći će nam da razvijemo naše ekonomije. Imamo nekoliko tih fabrika u Srbiji koje će imati koristi od ovakvih sporazuma. To obuhvata 10 posto izvoza Srbije u EU, a to uopšte nije za potcenjivanje. To će doneti korist i regionu, ne govorim o novcu samo, jer mi to cenimo, jer to je novac evropskih poreskih obveznik, zbog toga kažemo da smo zahvalni. Ali ovo nije toliko veliki i značajan iznos novca, najvažnije su strukturne reforme koje će morati da se prihvate kao deo našeg sistema - rekao je Vučić.

- Bilo bi mi lako da odgovorim na politički način nekim ljudima ovde koji nikada ništa ne govore o našim ekonomijama, ali su zato uvek spremni da održe politička predavanja svima, ne samo meni. Ali besmisleno je, izgledao bih kao oni i jednostavno ću to izbeći - kazao je predsednik.

- Nadam se da ćemo imati jedan kvalitetan sastanak sa najboljim mogućim zaključcima, kada se idući put budemo sreli u Sarajevu. Edi je pokrenuo tu temu, ja znam da mi nećemo biti deo EU pre nego što Ukrajina uđe, da li ćemo zajedno sa Ukrajinom ili ne. Moja inteligencija mi govori da sam u pravu. To znači da ćemo morati da čekamo još šest godina - zaključio je predsednik Vučić.

Vučić: Očekujem dobre razgovore

Predsednik Vučić oglasio se na svom Instagramu.

- Nadam se da teškim i ozbiljnim reformama koje sprovodimo možemo da se približimo jedinstvenom evropskom tržištu, što je od velikog značaja za sve nas na Zapadnom Balkanu. Verujem da i pre članstva u EU možemo da ostvarimo važne rezultate i dobru korist za sve naše građane. Hvala Crnoj Gori na gostoprimstvu i očekujem dobre razgovore - objavio je Vučić.

Vučić: Verujem da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate

Predsednik Vučić obratio se prisutnima uoči početka samita.

Vučić je rekao da veruje da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate.

On je kazao da teškim reformama možemo da se približimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan.

- Verujem da članstvom u EU možemo važne rezultate da ostvarimo - rekao je on i napomenuo da tu ima "ne lakih zadataka".

O rezoluciji o Srebrenici

Na pitanje "kakva je poruka Crnoj Gori vezano za rezoluciju o Srebrenici", Vučić je rekao:

- Nemam nikakvu poruku, to je njihova stvar. Oni donose odluku kako će da se postave po tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka. Imaju oni neke druge ovde koji će da govore kako i šta očekuju. Mi to ne radimo. Ja imam jedno pitanje, na koje niko nema odgovor, a to je - kakav je smisao toga dana, kakav je smisao te rezolucije. Kažu nije nametanje kolektivne krivice, nego šta je, pošto je individualna krivica već određena presudama. Ne pominje se nijedno ime u samoj rezoluciji. Svako neka donosi svoju odluku, a mi ćemo se ponašati u skladu sa tim u budućnosti.

FOTO: Novosti

O'Brajan: SAD snažno podržavaju plan rasta za Zapadni Balkan

Pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan izjavio je da SAD snažno podržavaju Plan rasta za Zapadni Balkan jer on podrazumeva bolju budućnost za građane i za zemlje.

On je rekao da se to svodi na četiri slobode - ljudi, dobara, kapitala i usluga, da se kreću preko granica.

- Zemlje koje ispunjavaju svoje reformske uslove će se pridružiti evropskom području plaćanja, što će smanjiti troškove za možda sedam odsto svaki put kada neko pošalje novac. To će smanjiti troškove zaduživanja, što će omogućiti preduzećima da se prošire. Ovde se radi o pokazivanju prednosti za građane regiona u pridruživanju evropskom tržištu - rekao je O'Brajan.

FOTO: Novosti

Varhelji: Plan rasta se ostvaruje

Plan rasta za Zapadni Balkan se već ostvaruje, a na samitu ćemo razgovarati kako da sprovedemo sve prioritete regiona za ovu godinu, izjavio je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Prema njegovim rečima, u okviru pomenutih prioriteta je najvažnija SEPA (Single Euro Payment Area), odnosno oblast zajedničkog plaćanja evrom.

On je naveo da svi građani i preduzeća celog regiona mogu da imaju koristi od ovog plana već od prvog dana sledeće godine.

FOTO: Novosti

Predsednik učestvuje na panelu - imaće i brojne sastanke

Vučić će učestvovati na panelu „Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta“.

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija.

Lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće danas u Kotoru Plan rasta za Zapadni Balkan.

U delegaciji predsednika Srbije su i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Domaćin samita je predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Prisustvuje i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare u 10.30 časova, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Treći regionalni samit lidera

Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Na samitu u Tirani razgovaralo se o uspostavljanju jedinstvenog tržišta, o "zelenim koridorima", odnosno o regionalizaciji carina radi lakšeg prelaska granica za privredu, stvaranju istraživačkog i razvojnog čvorišta i uvođenju slobodnih vaj-faj zona u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. godine do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)