TAČI SE PITAO ZA SVE: Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK, imali su vojnu policiju i medicinsku službu

S.S.R.

23. 04. 2024. u 18:17

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

ТАЧИ СЕ ПИТАО ЗА СВЕ: Сведок у Хагу Рамиз Ћерићи потврдио ланац команде у тзв. ОВК, имали су војну полицију и медицинску службу

Foto: Printskrin

On je tako potvdrio da su Tači i ostala trojica donosili odluke. 

Tužilac Silvija Daskoli je, ispitujući Ćerićija, citirala govor Šabana Dragaja, "načelnika za operacije 121. brigade OVK, sa proslave Dana zastave, 28. novembra 1998. koji je tada rekao da u OVK postoji jedinstvena komanda, lanac komande na čijem je vrhu Glavni štab", a svedok je to potvrdio. 

- OVK je imala pravilo službe koje sam dobio i podelio svojim potčinjenima. U mom bataljonu i ostalim jedinicama postojala je i vojna policija, čiji su zadaci i ovlašćenja bili uređeni posebnim uputstvom. O ulozi vojne policije, uključujući i hapšenje sumnjivih obavestio nas je Hadži Šalja, tadašnji komandant vojne policije u 121. brigade OVK - ispričao je Ćerići. 

Šalja je trenutno u pritvoru u Hagu pod optužbom da je, zajedno sa Sabitom Januzijem i Ismetom Bahtijarijem, pokušao da zastrašivanjem od svedočenja odvrati jednog svedoka da svedoči protiv Seljimija.

Daskoli je govorila da je tzv. OVK imala medicinsku službu i citirala  "registar donatora" koji je bio zaplenjen u stanu Krasnićija pri njegovom hapšenju, u novembru 2020. Ćerići je rekao da je bataljon kojim je komandovao dobio medicinsku opremu i lekove iz tog registra. On je pak negirao da je učestvovao u hapšenju, ispitivanju i zlostavljanju civila u Lapušniku.

Ćerići, koji je tokom sukoba imao nadimak "komandant Lav", ranije je govorio da treba da odgovaraju zločinci, a ne da se osude "OVK i rat". 

Četvorka se tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Zločine su počinili u 42 nelegalna pritvora na tzv. Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika - Albanaca proglašenih za "kolaborante", Srba i Roma - od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine

Tači, Seljimi, Krasnići i Veselji su u zatvoru od novembra 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)