POLITIČKI TRIK SPONZORA REZOLUCIJE O SREBRENICI Nebenzja: Ovo će pojačati napetosti na Balkanu i otvoriti Pandorinu kutiju

Милица Шкорић
Milica Škorić

23. 04. 2024. u 07:34

STALNI predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je za srpske medije u Njujorku da su sponzori rezolucije o Srebrenici predstavili nacrt te rezolucije kao nešto sa dobrim namerama, ali da je to zapravo politički trik.

ПОЛИТИЧКИ ТРИК СПОНЗОРА РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ Небензја: Ово ће појачати напетости на Балкану и отворити Пандорину кутију

Foto: Prinstkrin

O aktuelnim izovima sa kojim se Srbija suočava zbog nametanja rezolucije o Srebrenici predsednik Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao i sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom.

Zamolio ga je da i ovog puta podrži poziciju naše zemlje prilikom odlučivanja u UN.

U izjavi za srpske medije Nebenzja je rekao da je rezolucija politički trik kome nije cilj međunacionalno pomirenje, već nešto potpuno suprotno.

- Razgovarali smo o tom nacrtu rezolucije koji su donele Nemačka i još nekoliko drugih zemalja, o genocidu u Srebrenici. Predstavile su ga benigno, kao nešto sa dobrim namerama. Ali mi svi znamo da je to politički trik kome nije cilj međunacionalno pomirenje kao što je predstavljeno, već nešto potpuno suprotno. Može da pojača napetosti na Balkanu i da ima posledice kakve podnosioci rezolucije možda nisu ni zamislili - ukazao je Nebenzja.

Otvaranje Pandorine kutije

Nebenzja je naglasio da Rusija neće podržati tu rezoluciju kao i mnoge zemlje članice UN.

- Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju. Ako se usvoji ova rezolucija, to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primer. Nemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. veku, a tu mislim na Drugi svetski rat - rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, neće se iznenaditi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko, a možda i Rusija, izađe sa rezolucijom o genocidu od strane nacističke Nemačke nad narodom Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata.

- Srbija ima slične probleme, jer tu je pitanje genocida u Prvom i Drugom svetskom ratu - rekao je Nebenzja.

Dodao je i da odluka o usvajanju rezolucije nije doneta po ustavu BiH.

- Nijedan entitet u sastavu federacije nikada nije dao saglasnost za takvu inicijativu.

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu i Metohiji Nebenzja je rekao da se etničko nasilje u južnoj srpskoj pokrajini nastavlja pod okriljem privremenih institucija u Prištini.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ STIGAO NA POLIGON "PEŠTER" - Sve spremno za veliku vojnu vežbu

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)