MINISTAR JOVANOVIĆ: Jače nego ikada borićemo se za očuvanje državnih interesa

Novosti online

16. 04. 2024. u 15:00

MINISTAR informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović istakao je, gostujući sinoć u glavnom Dnevniku na TV Informer, da smo svedoci pokušaja dela međunarodne zajednice da kršenjem međunarodnog prava našteti državnim interesima Republike Srbije.

МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ: Јаче него икада борићемо се за очување државних интереса

Foto Tanjug

 - U ovom trenutku je više nego ikada bitno da budemo složni, da se odazovemo pozivu predsednika Aleksandra Vučića da se odlučno borimo za očuvanje državnih interesa i da celoj međunarodnoj zajednici jasno ukažemo na sramno kršenje međunarodnog prava i sporazuma po pitanju  inicijative prema Parlamentarnoj skupštini da takozvano Kosovo postane član Saveta Evrope - rekao je Jovanović. 

Jovanović se osvrnuo i na Briselski sporazum u kome je eksplicitno rečeno da se prvo mora formirati Zajednica srpskih opština pre bilo kakvih drugih inicijativa, da je međunarodno pravo apsolutno na strani Srbije, dok je ponašanje takozvanog Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem čist apsurd.   Ž

- Kurtijevo ponašanje je jedan veliki apsurd, iz dana u dan, iz nedelje u nedelju on demonstrira brutalno kršenje ljudskih prava, međunarodnih prava, na sve moguće načine daje sve od sebe da protera Srbe sa severa Kosova i Metohije. Sa jedne strane on hapšenjem, ranjavanjem i proterivanjem Srba i ukidanjem dinara vrši neku vrstu etničkog čišćenja, dok sa druge strane deo međunarodne zajednice i pored svega toga želi da mu pomogne da Kosovo uđe u Savet Evrope, organizaciju koja bi trebalo da brine o ljudskim pravima i razvoju demokratije - kaže Jovanović. 

Osvrnuvši se na program “Skok u budućnost - Srbija 2027”, on je naglasio da je nastavak digitalizacije i modernizacije jedan od glavnih prioriteta buduće Vlade Republike Srbije, među kojima su najznačajniji projekti u resoru telekomunikacija proširenje kapaciteta Državnog data centra i izgradnja Inovacionog distrikta u Kragujevcu, završetak radova na Ložionici, nabavka novog superkompjutera, primena veštačke inteligencije u različitim sektorima, kao i uvođenje interneta u selima širom Srbije. 

- Do kraja meseca objavićemo javni poziv za proširenje superkompjutera, koji je osnov za dalji razvoj veštačke inteligencije, što nas vodi nas ka cilju da 2027. godine Srbija napravi ozbiljne rezultate na polju modernizacije, da učvrsti poziciju regionalnog tehnološkog, digitalnog i inovativnog lidera. Srbija će takođe u narednom periodu biti predsedavajuća Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju čime još jednom pokazujemo da smo po pitanju naprednih tehnologija lideri, ne samo u regionu Zapadnog Balkana, već i cele Jugoistočne Evrope pa i sveta - ističe Jovanović.   

Jovanović je komentarišući nadolazeće ponovljene lokalne izbore u Beogradu, rekao da je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ana Brnabić pozvala na smirivanje tenzija u društvu i pružila ruku razumevanja i dijaloga opoziciji, koju oni nisu iskoristili, ucenjujući i tražeći po svaku cenu istovremeno održavanje svih lokalnih izbora zajedno sa beogradskim, što bi bilo protivno Ustavu i zakonima Republike Srbije. Izborni postupak za beogradske izbore je pokrenut i oni će biti održani 2. juna.

BONUS VIDEO:

VUČIĆ RAZGOVARA SA PUTNICIMA: Predsednik na prvom letu za Mostar

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave