VLADA PRE ĐURĐEVDANA: Kabinet u Nemanjinoj 11 trebalo bi da bude formiran u narednih petnaestak dana

M. St.

16. 04. 2024. u 17:16

NOVA Vlada Srbije trebalo bi da bude ozvaničena u narednih 10 do 15 dana, pre Uskrsa, a krajnji rok da ministri zauzmu svoja mesta ističe 6. maja na Đurđevdan.

ВЛАДА ПРЕ ЂУРЂЕВДАНА: Кабинет у Немањиној 11 требало би да буде формиран у наредних петнаестак дана

Foto N.Fifić

Ovo je juče najavio predsednik Aleksandar Vučić i istakao da očekuje da se s novom postavkom kabineta u Nemanjinoj 11 dočeka veliki sabor sa Republikom Srpskom zakazan za 5. i 6. maj, kao i da se nada "da poslanici neće da se ljute ako budu morali da rade za prvomajske praznike".

Govoreći o resorima, šef države rekao je da je bio zadovoljan funkcionisanjem stare vlade, ali da nekih promena mora da bude i da za to treba da se pita mandatar Miloš Vučević.

- Verujem da će biti novih ministara, biće nekih koji su bili tu, biće novih raspodela, ali verujem da će biti jedna dodatna i nova energija. Zadovoljan sam radom prethodne vlade, mnogo toga je dobrog učinjeno, ali uvek je neka promena i nešto nove krvi dobro za novu energiju i verujem da će toga biti. Osnovni cilj nove vlade biće zaštita vitalnih nacionalnih i državnih interesa i da ostanemo na slobodarskom kursu. Zemlja se nalazi na evropskom putu, ali se ne odriče svojih tradicionalnih prijatelja. To je slobodarski i jedini mogući kurs - kazao je Vučić.

Svoje sektore, prema ranijim informacijama, trebalo bi da zadrže ministri finansija i građevinarstva i saobraćaja, Siniša Mali i Goran Vesić, ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović. Izvesna ministarska mesta imaće i Ivica Dačić, kao i Nikola Selaković. Kao novo lice viđena je predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, koja se poput Tatjane Macure iz Udruženja "Mame su zakon", pominje kao naslednica resora za brigu o porodici Darije Kisić. Čelo Ministarstva zdravlja umesto Danice Grujičić mogla bi da preuzme direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić. Bivši košarkaš Dejan Tomašević u igri je za resor sporta...

Istovremeno, nastavljaju se pokušaji vlasti i opozicije da dođu do kompromisa oko izbornih uslova za predstojeće beogradske i lokalne izbore, a predsednik Srbije istakao je da je on bio za to da se oni objedine - 2. juna, ali da su ljudi u SNS bili protiv toga. Takođe, on je naveo da neće preporučivati gradonačelnicima i predsednicima opština da podnesu ostavke kako bi sva glasanja bila održana istog dana.

Odgovarajući na predloge predstavnika koalicije "Srbija protiv nasilja", koji su zahtevali da se prekinu izborne radnje započete raspisivanjem beogradskih izbora, predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je da je to protivustavno i aspolutno nemoguće.

- I da čitav niz pravnika koje je okupio Dragan Đilas nije znao to da im kaže? Pa, zamislite tek taj presedan. Pa zamislite sutra sve zakone koje možete da promenite, pa ih retroaktivno primenjujete. Pa gde je tu bilo kakva pravo na sigurnost? Ne postoji ni zakonska mogućnost da se svi izbori, i beogradski i ostali lokalni izbori zajedno održe 2. juna.

Gajić: Nema razloga za spajanje

PREDSEDNIK Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je da nema nikakvog razloga da opozicija traži spajanje beogradskih i lokalnih izbora, zato što, kako je rekao, Beograd čini petinu Srbije i mnogo je posla u glavnom gradu.

- Opoziciji je lakše da se organizuje i kontroliše izbore ako su razdvojeni. Jasno je da opozicija nije u stanju da organizaciono iznese izbore. Jedno je priča u javnosti, a drugo su realne političke mogućnosti. Od 2012. godine imamo seriju poraza opozicije koje joj je naneo SNS - saopštila je Narodna stranka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave