PRIPREMNI RADOVI GOTOVI ŠEST MESECI PRE ROKA Mali i Vesić obišli radove na izgradnji metroa: Novo lice Srbije (FOTO/VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

12. 04. 2024. u 10:43 >> 11:15

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas obilaze radove na izgradnji metroa u Beogradu na Makiškom polju.

ПРИПРЕМНИ РАДОВИ ГОТОВИ ШЕСТ МЕСЕЦИ ПРЕ РОКА Мали и Весић обишли радове на изградњи метроа: Ново лице Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Odgovori na pitanje medija

Vesić kaže da će dosta putnika preći na ovaj način transporta, tako da će to doprineti zaštiti životne sredine.

- I kad koristite metro ili voz tačno znate kad dolazite i stižete tako da nećete nigde kasniti - kaže Vesić i dodaje da će se od jednog do drugog kraja grada dolaziti za manje od 20 minuta.

- Vidite kojom energijom pričaju naši kineski prijatelji. Krajem 2021. godine postavili smo kamen temeljac, a sada će pripremni radovi biti gotovi ranije. Naručićemo 2 TBM mašine koje buše tunele za metro - rekao je Mali i zahvalio se kineskim radnicima na posvećenosti u radu.

O izjava Đilasa po pitanju metroa, Mali kaže da ne želi da mu daje nikakav prostor.

Foto: Printskrin

- Njemu građani nikada nisu bili prioritet. Ne bi makar iz pristojnosti sebi stavio 619 miliona u džep. To je slika i prilika Dragana đilasa. Njegovo neznanje o metrou upravo govori o tome. Recite mi u kom gradu ima depo u samom centru? To vam je ta površnost i neznanje. On sem mržnje prema Srbiji i predsedniku Vučiću ništa ne zna. Mi ćemo ovaj metro da gradimo. Obećanje koje damo uvek ispunimo. Tako ćemo da uradimo i sa celim projektom "Srbija 2027" - kaže Mali.

- U poslednjih par dana, predsednika nisam video nikad zabrinutijeg. Slede nam borbe i oko KiM i oko Srebrenice, RS, borbe za prava Srba. To su ogromni pritisci. Čekaju nas velike promene u globalnom svetu, a nikada veći pritisak nije na Srbiji nego sad, ali jedini koji može da se odupre da Srbija ostane slobodna je Aleksandar Vučić - rekao je on i dodao da uprkos krizama tokom prethodnih godina, naša ekonomija se pokazala otpornijom od drugih.

Izjave ministara

- Danas smo obišli lokaciju izgradnju metroa. Ovim pripremni radovi su pri kraju, a biće gotovi do juna ove godine. Ovde ima preko milion kubika peska. Potpisali smo Aneks ugovora za izgradnju depoa gde će biti kompozicije metroa. Jedno po jedno idemo napred. Imali smo sastanak oko linija metroa. Prva će imati 21, druga 24 stanice. Hteli smo da vidimo kako ide i sa pravno imovinskim pitanjima. Naručujemo nove mašine. Sledeće godine veliki radovi na stanicama samog metroa. Najkasnije će prva linija biti završena 20219. godine. Kreću nam i veliki infarstrukturni radovim poput bulevara Vudro Vilson. Makiško polje postaje najveće gradilište u ovom delu Evrope. Ovo će doprineti rastu BDP-a i hvala našim prijateljima koji ovde rade, svi radimo kao jedan. Ovo je san koji ćemo svi dosanjati. Goran i ja ćemo svakog meseca dolaziti ovde da pratimo radove. Za nas nema granice - izjavio je ministar Mali i podsetio na rast BDP-a i srpske ekonomije.

Ministar Vesić rekao je da će ove godine početi sa radom prvi deo Beogradskog gradskog voza.

Foto: Printskrin

- 80% gradskog prevoza do 2030. biće šinski. Ove godine u oviru EKPO-a spajamo prugu od Zemuna do aerodroma. Radićemo na proširenju beogradskog čvora. Imaćemo 20tak polazaka iz Mladenovca i Lazarevca. Beograd je jedan od retkih metropola koja ima podršku države - kaže Vesić.

- Mogli ste čujete razne gluposti o vodootpadima. Vodimo računa o svakom detalju, a kad se završi metro, Beograd će biti uređena evropska metropola. Imaćemo manje zagađenje - izjavio je Vesić.

Obilazak radova

Ministri Siniša Mali i Goran Vesić su na početku obišli radove na izgradnji metroa, zajedno sa radnicima koji učestvuju u realizaciji projekta.

- Ovi pripremni radovi biće gotovi do juna ove godine, šest meseci pre roka. Površina je 72 hektara. Odmah nakon toga nastavljamo dalje. Ovde će biti depo, zgrada u kojoj će biti smeštene kompozicije metroa, gradimo 7 kolektora na ovom delu, gradimo novu petlju za skretanju za Železnik i novi bulevar kao onaj na Beogradu na vodi - kaže Mali i dodaje da će ovo biti drugo najveće gradilište u ovom delu Evrope. 

Foto: Printskrin

- Prva linija imaće 21 stanicu, 21 km, 2029. godine ukoliko bude kašnjenja, a sa drugom linijom krećemo naredne godine. Još jedan san koji smo dugo sanjali i to je velika stvar za nas. Ovo doprinosi promeni Srbije - izjavio je Mali i dodao da je ponosan na ceo projekat.

- Sa izgradnjom depoa krećemo naredne godine. Ovo nema veze sa politikom, nego sa životnim standardom države - rekao je ministar Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?