ZARACIN: Nije bilo signala da će Srpska lista promeniti stav o bojkotu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 04. 2024. u 22:49

IZASLANIK Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je danas nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste da nije dobio signale da ta stranka može da promeni stav o bojkotu referenduma o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM.

ЗАРАЦИН: Није било сигнала да ће Српска листа променити став о бојкоту

Foto Tanjug/AP

Saracin je tokom posete KiM posručio da bi smena gradonačelnika koji, kako je podvukao, ne predstavljaju većinu, bila idealna prilika za novi zamah.

On je saopštio da su mu predstavnici Srpske liste izneli primedbe na odluke privremenih prištinskih institucija, poput one o zabrani upotrebe dinara na KiM, ali je ocenio da bojkot referenduma nije rešenje, prenosi Koha.

Saracin je istakao potrebu da vlada u Prištini donese rešenje za dinar kako, kako je rekao, ne bi otežavao život Srbima koji žive na KiM, dodajući da će sankcije koje je EU uvela tzv Kosovu moći da budu uklonjene tek nakon što Priština odgovori na zabrinutost međunarodne zajednice.

On je naveo da se nadao da “da smo na dobrom putu u vezi sa deeskalacijom na Severu" i da su "preduzeti koraci u vezi sa četiri gradonačelnika u opštinskim zgradama u većinski srpskim opštinama”, ali da je nakon toga čuo za najavu Srpske liste da oni neće ohrabrivati ljude da učestvuju na referendumu za smenu gradonačelnika, što je, kako je rekao, bio razlog njegovog dolaska u Prištinu.

Naveo je da Nemačka još nema konačan stav kada je reč o zveštaju izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za prijem tzv Kosova u tu instituciju Dore Bakojani.

-Još je u toku procedura glasanja Saveta Evrope, a onda ćemo sve uzeti u obzir, rekao je on.

Saracin je ocenio da je pravi trenutak da se formira ZSO i konstatovao da "neformiranje ZSO ne vodi Prištinu ka EU".

On je naveo da i Beograd i Priština moraju da ispunjavaju svoje obaveze.

-Nemačka i naši partneri jasno žele dalje korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština, primeni Ohridskog sporazuma. Dakle, nije samo jedna strana ta koja treba da preduzme korake. Ono što želimo je solidarnost na delu, da svaka strana radi svoj deo posla. Strane mogu da slede primer Francuske i Nemačke u pomirenju. Čak i ako ne verujete ovom metodu, bar ga isprobajte, izjavio je on.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave