"BORIĆEMO SE DO POSLEDNJEG SEKUNDA": Održan sastanak državnog vrha Srbije i lidera RS, Vučić poslao snažnu poruku svim Srbima (FOTO/VIDEO)

Novosti online

11. 04. 2024. u 18:08 >> 19:36

VEČERAS je u Vili "Mir" održan sastanak državnog vrha Srbije i lidera Republike Srpske.

БОРИЋЕМО СЕ ДО ПОСЛЕДЊЕГ СЕКУНДА: Одржан састанак државног врха Србије и лидера РС, Вучић послао снажну поруку свим Србима (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Pitanje novinara

Predsednik je prvo komentarisao sramno ponašanje Kurtija i samovolju koju već duže vreme sprovodi na KiM. Pojasnio je da bez obzira na volju Srbije da se stvari vrate u normalu oni uvek izmisle nešto novo.

- Posle svega što su uradili Beograd im je kriv. Sram vas bilo. Pogledajte se u ogledalo lažovi jedni - rekao je Vučić.

Potom je pomenuo posetu Makronu, i navode o tome kako je uslov za dobijanje rafala uvođenje sankcija Rusiji.

- Srbija se ponosi svojim stavom i Srbija je mala po veličini, velika po srcu i ogromna po državotvornosti. Srbija nije i neće promeniti stav. Niti nas je ko ucenjivao niti ko može. Slušao sam da me ucenjivao zbog dopisa na Skaju. Lažovima da poručim nikada nisam bio na Skaju... Sa Makronom sam imao prijateljski sastanak, ali šta ćete kada imate ljude koji više vole donji deo svojih leđa nego svoju zemlju - rekao je Vučić.

- Svako u svoje jato, i neću više da komentarišem... Ne znam samo čemu se klibere - rekao je Vučić o poseti opozicije Mihaelu Rotu.

Na pitanje o navodima Bećirovića, rekao je da mu je jasno da moraju pronaći nekog krivca jer ne mogu da pobede Dodika.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

- Nikoga on ne interesuje. Tu su malo veći i moćniji igrači. Tačno je 'sila Boga ne moli'... Mi ćemo se koncetrisati na podršku prijateljskih zemalja. Ako skupimo pola glasova koliko i svi NATO velikani biće dosta - rekao je Vučić.

Pomenuo je i incidente u Novom Pazaru, gde su šleperi ušli u srpska naselja na Vajram.

- Srbi su uznemireni ali su i Bošnjaci. Ni Srbima nije najpametnije to što smo prećutali šta se desilo za Badnji dan, ali nikada Srbi nisu išli u bošnjačka naselja. Ići ću sa svojim bošnjačkim prijateljima da razgovaram i sa jednima i drugima, jer moramo zajedno da živimo, radimo i gradimo i to moramo pre Vaskrsa, da se ne dogodi ovo što je za Bajram - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je za pretpostaviti da će na glasanju o rezuliciji biti najveći broj uzdržanih i da izmena procedure glasanja Srbiji ostavlja male šanse.

- Kad izračunate koliko ih ima, koji jedva čekaju da se dodvore na raznim kontinentima gledjate koliko toga moramo da stignemo preko slobodarskih naroda u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Radićemo danonoćno. Mi ćemo njih smeti u oči pogledati, ne znam kako će oni nas... Pravite se da se ne znate o čemu se radi, hoćete da date Kurtiju šansu da podnosi prijave protiv Srbije... jasno je i nama. Borićemo se, suprostavićemo se politikom. Videćete, malena Srbija o jadu će da zabavi velike sile koji žele da tu jednu malu i slobodarsku zemlju kazne. Borićemo se do poslednjeg sekunda. Bude li trebalo. Neću ni biti u Srbiji od 20. ako treba. Ne zaboravite, Rusija je dobila 7 glasova, a mi ćemo mnogostruko više, pa neka objasne to nekome i zašto su to radili. O BiH i da ne pričam. Na kraju je najvažnije da mi znamo svoju subinu i šta je istina. Ona je uvek na početku i na kraju najbitnija. Da nam ukinu srce i ostave najteži ožiljak na duši srpskog naroda, moćiće da vide dan dva, godinu dve pet kasnije da nikada neće moći da pokore Srbiju. Trobojku nećemo samo u srcu da nosimo već na svakom mestu. Biće to najpopluarnija zastava i simbol otpora u svetu - rekao je Vučić.

Obraćanje Vučića

Vučić je rako da je će od UN tražiti da dobro razmotre sve procedure.

- I dalje je reč o nestabilnom regionu i tu postoje međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju visoki predstavnik. Hoće da prebace glasanje sa EB na Generalnu skupštinu UN. Žele to da prebace na kulturu mira i sećanja. Prekršili su drugu stvar, a to nazivaju običnim obeležavanjem gde je potrebna većina u smislu da imate samo više jedan glas za od onih koji kažu protiv - rekao Vučić.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

- Dakle, to su proceduralni razlozi. Suštinski razlozi, rekao bih. Postavio bih 3 pitanja svima iz NATO-a, pošto je jasno da su glavni sponzori NATO zemlje plus Ruanda, dakle, glavni sponzori su velike sile, Nemačka pod broj 1, Velika Britanija, Amerika, Francuska, svi ostali, Turska, naravno. Valjda im nije lako o Jermenima da pričaju, pa se pozabavili Srbima i svima drugima. Njih sedamnaest ukupno, uključujući i Sloveniju, valjda su ostavili po strani Hrvate i još neke koji će da budu mnogo glasni, ali da baš ne bi išli toliko da nas unižavaju, da ne bismo smeli da pričamo o Jasenovcu i svim ostalim srpskim stratištima. Dakle, moje pitanje za sve njih, a što sad? To je moje prvo pitanje. Obeležavate 29. godišnjicu, pa nije on čak ni okrugla godišnjica. A što niste 28? Što niste 25? Što niste 26? Što niste čekali 30? - upitao je Vučić.

Potom je dodao sledeće:

- Nadam se da će mi odgovoriti, ali pošto taj odgovor uz svu moju nadu neću dobiti, reći ću vam ga odmah. Zato što znaju da će da imaju manje vlada koji bi to podržali sledeće godine nego što je to slučaj danas? Zato što globalni jug dobija sve više prostora u svetu, zemlje se oslobađaju kolonijalnih stega, neće više da im služe i da ih slušaju kao što su ih slušali tada i to je jedan od razloga. Moje drugo pitanje je hoće li ova rezolucija da dodatno podeli narode i zemlje u svetu ili će to da bude jednoglasno kao i svaki put što je usvajano? Samo želim da vas obavestim. Rezolucija o genocidu ili holokaustu da bi se ograničio na jevrejske narode iz 2005. jer nisu Nemci proglašeni za genocidni narod zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima, već samo zbog onoga što su učinili Jevrejima. Dakle, uvek su bile jednoglasno usvajane. Da li vi stvarno mislite da će da bude ovo jednoglasno usvojeno? Republika Srpska nije deo Ujedinjenih nacija. Republiku Srpsku ne slušaju čak ni u Bosni i Hercegovini kada ima drugačiji stav i ne uvažavaju ga. I Srbija će sama političkim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama, od Turske do Nemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do poslednjeg trenutka. Predsednik Dodik je tražio da se Srbija bori, mi ćemo se boriti do poslednjeg trenutka i za svaki glas. A onda se vi pravdajte kako ste to doneli odluku koji će da bude 65 za, sračunajte im sve ove zemlje, evropski, one što kontrolišu u Okeaniji, one što kontrolišu na severnoameričkom kontinentu i deo islamskih zemalja. Deo. Jer deo svakako neće da ide uz one koji su kolonijalisti i uz one koji misle da mogu da dominiraju svetom, svojim diktatima. A šta ćete raditi kada dobijete svega 10, 15 ili 20 glasova više od te koji su protiv. Jedini protivnik vam je mala Srbija. Rusija je imala svega sedam glasova u Generalnoj skupštini. Ja vam sad kažem, mi ćemo da imamo mnogo, mnogo puta više, rekao je predsednik.

- Moje treće pitanje je što to radite i regionu? Da prvo Srbima u BiH kažete, ne, mi nećemo s vama, vi ste genocidni narod, a da vašim komšijama u Srbiji kažete, e, ne interesuje nas taj deo autoputa i možemo jednu traku da napravimo za vas genocidaše, a mi ćemo fini i pošteni da idemo u ove druge dve trake. Ili ćete reći, ne, to nema veze, to je odnos prema prošlosti, stvarno? Predsednik Dodik je rekao neke teške stvari, velike stvari, ja sam zamolio rukovodstvo Republike Srpske da svakog dana razmatraju, razmišljaju, da vide šta im je činiti, da moramo da pokušamo gotovo po svaku cenu da sačuvamo mir, međunarodni poredak, da nas u zakoni međunarodni jedina brana njihovom sveukupnom nasilju, nasilju moćnih koji bi da se peru za razne stvari u savremenom svetu danas, ali ćemo svakako raditi svakodnevno.

Dodao je i to da je zamolio rukovodstvo RS da svaki dan razmatra mogućnosti i da se radi svakodnevno.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

- Komentar nemačke ambasadorke juče je sramotan. Šta vam je podsvest... Na komentar Mađarske rekli su "pa za Srbiju nikad nije vreme", e pa neka za vas jeste... Valjda su mislili da će svi da se tresu od straha. Kako ljudi ne poznaju srpski narod... Tog dana kada tu rezoluciju budete usvajali, ako budete videćete koliko smo ponosni, da nas nikada nećete podjarmiti i da srpski narod nikad neće pristati na vaše pritiske i ucene. Tih dana pozvaćemo sve Srbe svuda gde god da žive, na svakom mestu istaćićemo naša nacionlan obeležja, dan nakon što nas proglase za genocidan narod, e dan kasnije ćemo da istaknemo našu najlepšu trobojku i da pokažemo da srpski narod nikada neće moći da sruše. Namoj da se pravite naivni i da nam prodajete rog za sveću - rekao je Vučić.

Podsetio je i kako je objavljeno na hiljade sramnih tekstova sa lažima na njegov račun i da je to sve išlo u prilog aktuelnoj situaciji.

- Kažite nam šta je to što tražite? Ovom lažovu što je pisao knjige protiv Srba, Bećiroviću što je rekao da nije problem u Dodiku nego u Vučiću. Hvala ti, ja tako nešto tebi ne mogu da kažem, jer si ti niko i ništa. Ovo rade Nemci i Englezi a ti si ništa - rekao je Vučić.

Poručio je da borba neće biti laka, da Srbiju čeka težak period.

- Jedine dobre vesti su ekonosmke. Valjda se od toga živi. To je dobro i važno. Na predlog Dodika uputićemo poziv svim predstavnicima srpskog naroda, a ja još jednom molim ljude iz RS da dobro razmisle. Mi im uvesti snakcije nećemo, delićemo njihovu sudbinu i još jednom vas molim da dobro razmislite o svemu - rekao je Vučić.

Obraćanje Dodika

Posle završenog sastanka usledilo je obraćanje javnosti.

Prvi se obratio predsednik Srpske koji je napomenuo da se u Srebrenici nije desio genocid i da mehanizmi u Hagu to žele prebaciti na kolektivnu dogovornost, te da je to bila jedna od tema razgovora.

- Taj izmišljeni akt u UN je upućen bez saglasnosti organa BiH, već organa koji predstvaljaju samo muslimansku stranu. Sve se to čini kada se vešto koristi ono što se dešava u Gazi gde su stradanja daleko veća. Predsednik Vučić je mogao da se ne bavi ovim pitanjem, i ja sam mu zahvalan. Srspka će svojim akcijama i posle sednice NS, ogranizovaćemo narodni miting protiv sleda koji se namerava održati. Narodna skupština će doneti odluke - rekao je Dodik.

Foto: Novosti

Dodik je napomenuo, da će Republika Srpska napustiti odlučivanje u BiH, ako se donese takva odluka o genocidu. Dodao i je to da neko uporno pokušava da svali krivicu na Srbe, a traže suživot.

Pomenuo je i to da se Srpske žrtve umanjuju i da se priča samo o drugoj strani.

- Zahvalan sam Vučiću jer me saslušao - rekao je Dodik.

Počeo sastanak

Kako je prethodno najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem.

O sastanku se nakon njegovog početka oglasio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

- Sa predsednicom Narodne skupštine Republike Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem, predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem - napisao je predsednik u objavi.

FOTO TANJUG/ Predsedništvo Republike Srbije

FOTO TANJUG/ Predsedništvo Republike Srbije

FOTO TANJUG/ Predsedništvo Republike Srbije

Teme razgovora, kako prenose mediji, trebalo bi da budu odnosi Republike Srpske i Srbije, kao i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

Jedna od tema o kojoj će se takođe razgovarati, jeste i organizacija predstojećeg Uskršnjeg sabora Srbije i Republike Srpske, koji je ranije najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji će se održati 5. i 6. maja.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (39)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?