SRBI NEĆE KURTIJEVE DVE ZAMKE: Nemogući uslovi za razrešenje čelnika opština, "prebrojavanje" alibi da se izbegne osnivanje ZSO

D. Z.

10. 04. 2024. u 09:23

SIMULIRAJUĆI demokratske procedure, Priština organizuje dva veoma važna procesa na Kosovu i Metohiji, a u kojima Srbi neće učestvovati svesni da je sve samo klopka.

СРБИ НЕЋЕ КУРТИЈЕВЕ ДВЕ ЗАМКЕ: Немогући услови за разрешење челника општина, пребројавање алиби да се избегне оснивање ЗСО

Foto: D. MIlovanović

Vodeće stranke u Pokrajini, ali i nevladin sektor, prethodno su upozorili da se i popis stanovništva i glasanje za smenu albanskih gradonačelnika na severu KiM sprovode samo kako bi režim Aljbina Kurtija legitimizovao seriju svojih jednostranih poteza uperenih protiv našeg naroda.

Da se glasanje za smenu Albanaca u četiri opštine na severu KiM pretvorilo u farsu s ciljem da se trenutna situacija "zacementira", preksinoć je upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

On se ispred Jelisejske palate direktno obratio Makronu, reagujući na opasku da su obe strane, Beograd i Priština, učinile ponešto u dijalogu:

- Jedna strana, ne samo da nije ispunila nijednu tačku ni Ohridskog, ni prvog ni drugog Briselskog sporazuma, već je ta jedna strana napravila izbore sa izlaznošću od 3,4 odsto. Zatim ste nam vi rekli, i ja sam poslušao - potpisujte peticiju, biće dovoljno da se raspišu izbori.

Oni nam ni posle toga ne daju izbore... Nakon što su u maju prošle godine, na osnovu nekoliko desetina osvojenih glasova, u opštine na severu Pokrajine upali nelegitimni albanski gradonačelnici, pobunili su se Srbi koji su bojkotovali glasanje, a deo međunarodne zajednice zatražio je od Prištine nove izbore. Pošto Kurtijevi kadrovi nisu hteli, ili nisu smeli, da podnesu ostavke, izmišljen je lavirint procedura.

Uprkos tome, politički predstavnici Srba prihvatili su referendum "za" ili "protiv" albanskih gradonačelnika, a sve kako bi se oni smenili i raspisali izbori posle kojih bi došla vlast po volji naroda. Uslov za to je bila peticija i traženo je da se za svaku opštinu obezbedi više od 20 odsto potpisa birača. Srbi su i na to pristali i dostavili mnogo više parafa. Ono što se nakon toga desilo samo je bila potvrda slutnje da Kurti čini sve kako bi zadržao svoje ljude na čelnim pozicijama u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, a koji su se u međuvremenu "dokazali" zavodeći strahovladu i proganjajući naš narod.

Na njihovoj meti su se našli čak i ćirilični nazivi mesta na putokazima?! Srpska lista iznela je stav da Srbi u opštinama na severu KiM 21. aprila ne treba da izlaze na glasanje za smenu albanskih gradonačelnika, a lider te stranke Zlatan Elek obrazložio je da Kurti čini sve da referendum ne uspe.

Vjosa traži kaznu za Vučića

PREDSEDNICA tzv. Kosova Vjosa Osmani pozvala je Srbe sa severa da se odazovu glasanju za smenu gradonačelnika i poručila da su pozivi na bojkot dirigovani "iz zvaničnog Beograda": - Nažalost, i ovoga puta Aleksandar Vučić ne drži svoju reč saveznicima, čak ni na sastancima na kojima su bili kancelar Šolc i predsednik Makron, ali i na drugim sastancima na kojima je garantovao da neće vršiti nezakonit pritisak da Srbi ne učestvuju u takvom procesu. Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da kazni Vučićeve postupke. 

Jedna od metoda je i povećanje broja Albanaca u biračkim spiskovima, jer je preduslov za smenu čelnika da se "za" izjasni više od 50 odsto glasača.

Aleksandar Arsenijević, iz Srpske demokratije, ističe da bi, čak i da se pod nemogućim uslovima smene gradonačelnici, odbornici u lokalnim samoupravama ostali do kraja mandata. On kaže da su zbog niza mogućih malverzacija i opstrukcija tražili od Oebsa da preuzme rukovođenje procesom, ali da je stigao negativan odgovor, uz obrazloženje da CIK u Prištini od 2019. sam vodi izbore.

- Tražili smo od CIK da budemo u biračkim odborima, ali nam je rečeno da samo dve stranke koje su bile registrovane za učešće na izborima, PDK i Kurtijevo Samoopredeljenje, iz kojih su aktuelni albanski gradonačelnici, mogu imati članove. Ukoliko ne možemo da nadgledamo sam proces, nama to glasanje znači isto kao da se referendum održava u Ljubljani. Jer, u svim odborima su Albanci koji će, svakako, biti na strani albanskih gradonačelnika i koji će činiti sve da demotivišu Srbe da glasaju protiv - navodi Arsenijević, i ukazuje da su s tim ciljem predstavnici CIK i postavili kamere na biračkim mestima, što je nezapamćen potez.

Zbog procene da će većina naših sunarodnika poslušati poziv stranaka i neće izaći na birališta, izvesno je da referendum za smenu albanskih gradonačelnika neće uspeti. Nakon toga postoje dve opcije - da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Kurtija da organizuje regularan proces, u šta malo ko veruje, ili nelegitimni opštinski čelnici ostaju u foteljama do kraja 2025. godine. Još je dramatičnija situacija sa započetim popisom stanovništva na KiM, a sve zbog posledica koje nosi Kurtijevo "prebrojavanje".

Srpske stranke u Pokrajini pozvale su na bojkot i ovog procesa, jer se iza svega krije namera prištinske vlasti da prikupi podatke za potencijalnu tužbu protiv Srbije za ratnu odštetu, dok će srpske žrtve i šteta pričinjena našem narodu ostati nezabeležene.

Cilj je i da se prikaže da je broj Srba na nivou statističke greške, što je opravdanje da se ne formira Zajednica srpskih opština. Uostalom, amaterski skrojeni popisni listići dokazuju da Kurtija uopšte ne zanimaju Srbi, a posebno ga ne zanima šta oni imaju da kažu.

BONUS VIDEO: KURTIJEV RADOICA UHVAĆEN NA DELU - Pojavio se snimak u kome priznaje da pali automobile Srbima na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić