BORELJ: EU zabrinuta zbog posledica zabrane dinara po Srbe na KiM

Tanjug

04. 04. 2024. u 08:42

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je u pisanom odgovoru Evropskom parlamentu da je EU zabrinuta zbog izostanka prethodnih konsultacija Prištine u vezi sa odlukom tzv. centralne banke Kosova da zabrani dinar i zbog posledica koje ta odluka može da ima na svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

БОРЕЉ: ЕУ забринута због последица забране динара по Србе на КиМ

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Borelj je u odgovoru na pitanje francuske poslanice Dominik Bild šta Evropska komisija planira da preduzme povodom pitanja uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO) i zabrane dinara na KIM naglasio da se to posebno odnosi na posledice po škole i bolnice, s obzirom na "očigledno odsustvo alternativnih rešenja u ovom trenutku".

- Pitanje odluke Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju se dotiče pitanja o kojima je trebalo da se pregovara u vezi sa ZSO, poput statusa i finansiranja Institucija kojima upravlja Srbija na Kosovu i njihova integracija u kosovske institucije i pravni okvir. EU je zabrinuta zbog odsustva prethodnih konsultacija i zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica - napisao je Borelj.

Ponovio je da je osnivanje ZSO obaveza Prištine po međunarodnom pravu. Dodao je da ta obaveza proističe iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, koji su Beograd i Priština zaključili u dijalogu uz posredovanje Unije, a zatim je usvojen u skupštini privremenih prištinskih institucija. Podsetio je da je EU izradila Evropski nacrt statuta ZSO, u konsultacijama sa stručnjacima za međunarodno pravno, uz poštovanje relevantnih sporazuma iz dijaloga, kao i „kosovski pravni okvir“ i „crvene linije strana u meri u kojoj je to moguće“.

- Nacrt statuta je 21. oktobra prošle godine predstavljen Aljbinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću, a Kosovo je 26. oktobra obavestilo EU da bi prihvatilo predlog, pod uslovom da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Aneks i sam Nacrt statuta ZSO, formalno potpišu Kurti i Vučić - naveo je Borelj.

Dodao je da je Beograd isključio svaki oblik potpisa i da se od tada predstavnici Prištine nisu angažovali u razgovorima o ZSO.

BONUS VIDEO: PROFESOR NA N1 SRUŠIO SNEŠKA ĐILASOVCIMA: “Preseljavanje glasača” nije uticalo na izborne rezultate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu