DVA MESECA OD ZABRANE DINARA NA KiM Meštani Štrpca: Nema srpske robe u prodavnicama, a ni lekova - Situacija sve teža

Милица Шкорић
Milica Škorić

01. 04. 2024. u 08:24

SITUACIJA u opštini Štrpce, dva meseca nakon uredbe tzv. CBK o zabrani upotrebe dinara, sve je teža. Najviše poteškoća imaju stariji i socijalno ugroženi, a probleme u radu imaju i institucije koje se finansiraju iz budžeta Srbije.

ДВА МЕСЕЦА ОД ЗАБРАНЕ ДИНАРА НА КиМ Мештани Штрпца: Нема српске робе у продавницама, а ни лекова - Ситуација све тежа

Foto: Novosti

Meštanima Štrpca, kako vreme protiče, situacija sa dinarima pada sve teže, a dodatno otežava činjenica da nema srpske robe u prodavnicama kao ni lekova srpskih proizvođača.

Svetozar Janićijević ističe da je u teškoj situaciji posebno jer ima suprugu o kojoj se on stara i za koju ne može da nabavi lekove kao do sada u lokalnim apotekama.

- Vrlo je teško, imam ženu koja ne može sama da brine o sebi i prima kućnu negu i imamo socijalna primanja i ja i ona. Vrlo je teško, nemamo para da odemo do administrativnog prelaza. Nadamo se boljem i da će se nešto rešiti. U prodavnicama nema 90 odsto srpske robe, za mene je najgore što nema lekova iz Srbije koje moja supruga koristi, već zamena iz Hrvatske, Slovenije, ali to nije to. Svaki doktor preporučuje da supruga uzima lekove koje je i ranije koristila, moramo da idemo za Srbiju da bismo na recept podigli lekove - kazao je Janićijević.

Stojanka Davidović ističe da je u prethodnom periodu potrošila sav novac koji je imala, i da nema mogućnosti da ode do najbližeg mesta u Srbiji da podigne novac.

- Treći mesec kako nemam primanja, ni ja ni sin. Potrošila sam to što sam imala, ne mogu da idem u Srbiju jer nemam čime. Lekove ne mogu da uzmem, uzimam šta ima, makedonske, jer ko će da mi donese iz Srbije - kaže Davidovićeva.

Mita Đurinac ističe da je ova situacija posebno teško pala penzionerima.

- Da idemo u centralnu Srbiju moramo da platimo taksi. Za nas penzionere uopšte ne valja, a ni za druge koji rade u prosveti, zdravstvu - kaže Đurinac.

Momčilo Staletović iz Berevca ističe da dinara nema, a napominje da nema ni srpske robe u prodavnicama a ni lekova.

- Teško je jer moramo da putujemo do Bujanovca ili gde je najbliže, da trošiš novac, a stari smo, ne možemo. Srpska roba nedostaje, najpre nemamo plazmu za decu, a i druge potrepštine, a najgore je jer nema novca pa ne možemo ni da kupimo - kaže Staletović.

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ BEČA - Devojčica liči na nestalu Danku, radi se na identifikaciji

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)