TAČI JE BIO GLAVNI, KRASNIĆI RAZMENJIVAO ZATVORENIKE: Američki diplomata Šon Berns svedočio u Hagu o komandnoj odgovornosti tzv. OVK

S.S.R.

25. 03. 2024. u 16:31

JAKUP Krasnići, portparol Oslobodilačke vojske Kosova mi je rekao da je on naredio oslobađanje osmorice vojnika Vojske Jugoslavije koje je OVK prethodno zarobila, poručio je juče kao svedok na suđenju bivšim komandantima paravojske Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine u Hagu, Šon Berns američki diplomata i šef američke posmatračke misije na Kosovu 1998. i 1999. godine i potvrdio komandnu odgovornost Glavnog štaba tzv. OVK.

ТАЧИ ЈЕ БИО ГЛАВНИ, КРАСНИЋИ РАЗМЕЊИВАО ЗАТВОРЕНИКЕ: Амерички дипломата Шон Бернс сведочио у Хагу о командној одговорности тзв. ОВК

Foto: Printskrin

Tužilac je citirao dokument koji je zaplenjen kod Krasnićija gde piše:

- Naredio sam komandantu operativne zone Šalja Rahmanu Rami da oslobodi vojnike. Delovanje operativne zone Šalja je  bilo kooridinisano sa Glavnim štabom OVK. Vojnici  mogu biti oslobođeni samo u razmeni zarobljenika - navodi se u dokumentu u kojem Krasnići ističe i da je tzv. OVK imala čvrstu vertikalnu organizaciju. 

Svedok je zatim rekao da je isto Krasnići u januaru 1999. naredio i oslobađanje petorice starijih srpskih seljaka koje je tzv. OVK otela u Drenici, uprkos protivljenju komandanta te operativne zone Samija Ljuštakua.

- Posle razmene osmorice vojnika Vojske Jugoslavije za devetoricu uhapšenih pripadnika OVK, Krasnići mi je rekao da Ljuštaku u Drenici drži petoricu starih srpskih seljaka, koje je OVK otela tih dana. Pitao me je da li hoćemo da oni budu oslobođeni, ja sam rekao da hoćemo i Krasnići je to naredio - prisetio se  Berns i dodao da je Ljuštaku bio ljut što je dobio naređenje da ih oslobodi. 

Nezavisnost i spajanje sa Albanijom

BERNS se osvrnuo i na statove koje je imala albanska dijaspora i na odlaske Tačija sa KiM radi prikupljanja para i da se sastaje sa stranim predstavnicima. On je rekao da je deo dijaspore hteo da se situacija na KiM iskoristi da "Kosovo postane nezavisno od Srbije", a deo da se spoje sa "Albanijom Envera Hodže". On je ponovio i da su pripadnici i komandanti tzv. OVK želeli nezavisnost, a da je "političko krilo" možda bilo spremni na dogovor o automomiji unutar Srbije. 

On je tokom svedočenja govorio o tome da se često sastajao sa liderima tzv. OVK i da je on upoznao Tačija sa šefom verifikacione misije Vilijamom Vokerom. 

- U jednoj šupi video sam jednog ili dvojicu srpskih zarobljenika. Vojnici OVK su mi rekli da će ih iskoristiti za razmenu. OVK je 1998. otela članove Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove u okolini Mališeva. Jedan od vođa OVK u egzilu Bardulj Mahmuti rekao nam je da su oni kolaboranti sa Srbima i da su pozivali stanovništvo da preda oružje. Tvrdio je da se prema njima dobro postupa i da će imati pravično suđenje - rekao je Berns i u nekoliko navrata je Tači govorio u ime OVK, daje bilo očigledno da je on vođa. - Gospodin Tači je bio glavni.  Glavni štab OVK je nešto kao Ministarstvo spoljnih poslova. 

U pratnji svedoka je sve vreme bio predstavnik Vlade SAD. 

Inače, optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najanje 102  ubistva  u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije.

U pritvoru su od novembra 2020. a suđenje je počelo 3. aprila prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!