U PRAGU ODRŽAN POMEN ZA NEVINE ŽRTVE NATO AGRESIJE 1999. I ŽRTVE TERORA NA KiM: Od tog dana samo pravo jačeg

M. St.

25. 03. 2024. u 18:18

TAČNO u 20.00 kada su pre četvrt veka pale prve bombe na SRJ, češki narod uz podršku naših ljudi iz dijaspore, održao je u nedelju uveče ispred srpske ambasade u Pragu, pomen žrtvama NATO agresije 1999. godine.

У ПРАГУ ОДРЖАН ПОМЕН ЗА НЕВИНЕ ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ 1999. И ЖРТВЕ ТЕРОРА НА КиМ:   Од тог дана само право јачег

FOTO: Privatna arhiva

Tradicionalno, kao i svake godine, sa ovog mesta, molitvama za ubijene, uz himne i zastave oba naroda, poslata je podrška Srbima i poruka svetu da ne sme da se dozvoli izvrtanje istorijskih činjenica i da je napadom grubo porekršena Povelja Ujedinjenih nacija.

Otac Srđan, koji brine o lokalnim srpskim vernicima, služio je parastos za nastradale u NATO agresiji i žrtve terora na Kosovu. Poslanik u češkom parlamentu Jaroslav Foldina istakao je da je uništavanje međunarodnog prava počelo od prvog dana bombardovanja, a da se od tog dana u međunarodnim odnosima priznaje samo pravo jačeg.

Reditelj Vaclav Dvoržak, predsednik Udruženja "Prijatelji Srba na Kosovu", autor filma "Oteto Kosovo", koji je organizator ovog skupa, poručio je da je uprkos teroru i pogromima, hiljade Srba ostalo na svojim ognjištima na KiM, da grade svoj život i veruju u bolja vremena. On je istakao da su oni istinski heroji našeg vremena, koje ne smemo nijednog trenutka da zaboravimo.

Književnica Lenka Pročazkova u emotivnom govoru poručila je da veruje da će "počinioci agresije i teroristi biti pravedno kažnjeni i da će se Kosovo vratiti Srbiji, a da će EU biti zamenjena unijom suverenih i nezavisnih evropskih država koje sarađuju". Jana Volfova se prisetila svog boravka u Srbiji za vreme bombardovanja i 1.000 srpske dece koju su ona i njeni prijatelji doveli u Češku u to vreme kako bi ih sklonili od bombi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!