SAD BI DA SE KBS TRANSFORMIŠE U PROFESIONALNE SNAGE: Amerikanci razgovarali i o članstvu tzv. vojske Kosova u međunarodne organizacije

Милица Шкорић
Milica Škorić

24. 02. 2024. u 15:35

MINISTARSTVO odbrane SAD saopštilo je da je na sastanku sa predstavnicima ministarstva odbrane privremenih prištinskih institucija u Prištini razgovarano o prioritetima saradnje u oblasti bezbednosti i o podršci transformacije tzv. KBS u, kako je navedeno, "profesionalne snage teritorijalne odbrane interoperabilne sa NATO-om".

САД БИ ДА СЕ КБС ТРАНСФОРМИШЕ У ПРОФЕСИОНАЛНЕ СНАГЕ: Американци разговарали и о чланству тзв. војске Косова у међународне организације

Foto AP

- Svrha konsultacija bila je da se razgovara o prioritetima bilateralne saradnje u oblasti bezbednosti i podršci implementaciji desetogodišnjeg plana transformacije (tzv.) KBS-a u profesionalne, multietničke, interoperabilne sa NATO-om snage teritorijalne odbrane koje su pod civilnom kontrolom za sve narode Kosova - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su razmenjene informacije o projektima koji imaju za cilj da pomognu u poboljšanju sposobnosti i interoperabilnosti tzv. KBS, kao i o, kako je navedeno, "predstojećim vojnim angažovanjima, programu partnerstva sa Nacionalnom gardom Ajove i članstvu u međunarodnim organizacijama".

Sastankom održanim 22-23. februara kopredsedavao je glavni direktor za evropsku i NATO politiku u Kancelariji sekretara za odbranu Alton Buland sa ministrom odbrane privremenih prištinskih institucija Ejupom Maćedoncijem, navodi Ministarstvo odbrane SAD.

U konsultacijama su učestvovali i general-major Nacionalne garde Ajove Stiv Ozborn i brigadni general Kris Mekini, kao i predstavnici ambasade SAD u Prištini, prenosi Tanjug.

Tzv. KBS nastale su 2009. godine iz snaga tzv. kosovskog zaštitnog korpusa, odnosno pređašnje tzv. OVK, a skupština privremenih prištinskih institucija je 2018. godine, bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila zakon o transformaciji tzv. KBS u vojsku.

Prema Rezoluciji 1244 SB UN, KFOR je jedina oružana sila na KiM, a ona je predviđala i demilitarizaciju tzv. OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

BONUS VIDEO: ODLUČNOST VUČIĆA DONEĆE REŠENjE ZA OPSTANAK SRBA NA KiM Danijela Vujičić za “Novosti”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)