U VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI JE BUDUĆNOST SRBIJE: Brnabićeva na Samitu vlada u Dubaiju (FOTO)

Tanjug

12. 02. 2024. u 08:31

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas otvaranju Svetskog samita vlada 2024, koji je uvodnom rečju otvorio ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata i predsednik Svetskog samita vlada Mohamed el Gergavi.

У ВЕШТАЧКОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ ЈЕ БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ: Брнабићева на Самиту влада у Дубаију (ФОТО)

Foto: Tanjug

Brnabićeva je na otvaranju Samita sedela u prvom redu, a pored nje je bio američki novinar Taker Karlson, koji je privukao pažnju svetske javnosti kada je prošle nedelje objavio intervju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Premijerka Srbije će danas imati glavno izlaganje na otvaranju u okviru panela pod nazivom "Budućnost mobilnosti".

Brnabićeva će na marginama Samita imati niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Foto: Tanjug

 

Premijerka Srbije se pre otvaranja samita sastala sa ministrom za veštačku inteligenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata Omarom Sultanom el Olamom.

Tema Samita je "Oblikovanje budućih vlada" i ideja je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz celog sveta i uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rešenja za buduće izazove, a i osnaživanje budućih vlada.

Ovogodišnji Samit će okupiti više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija, a na njemu će govoriti više od 200 govornika.

Samit će imati šest glavnih tema: Ubrzanje i transformacija vlada, Veštačka inteligencija i sledeće granice, Ponovno zamišljanje razvoja i buduće ekonomije, Buduća društva i obrazovanje, Održivost i nove globalne promene i Urbanizacija i globalni zdravstveni problemi.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja u Dubaiju učestvuje na Svetskom samitu vlada 2024, sastala se danas na marginama samita sa ministrom za veštačku inteligenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata Omarom Sultanom el Olamom.

- Drago mi je što posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima započinjem ponovnim sastankom sa ministrom za veštačku inteligenciju UAE Omarom Sultanom el Olamom i razgovorom o važnoj temi u kojoj vidimo budući uspeh Srbije - veštačkoj inteligenciji, napisala je Brnabićeva na svom Instagram nalogu.

Foto: Tanjug

 

Ona je podsetila da je saradnja Srbije i UAE u toj oblasti već uspostavljena kada je u maju 2022. godine potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti digitalizacije, koji sadrži i oblast veštačke inteligencije.

- Sutra potpisujemo Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije sa "Large Language Model (LLM) Falcon". LLM omogućava treniranje velikih skupova podataka i razvoj alata kao što je ChatGPT. Ova saradnja će omogućiti da naš Institut za veštačku inteligenciju, kao i ostali istraživači kod nas koriste Falcon rešenja, ali i da mi dodamo korpuse podataka za srpski jezik, navela je Brnabićeva.

Ona ističe da će sve ovo doprineti razmeni iskustava, koja će pomoći da se razvije i upotrebi veštačka inteligencija u Srbiji na pravi i uspešan način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (22)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu