NEĆEMO KURTIJU ISPUNITI ŽELJU, OSTAJEMO OVDE: "Novosti" sa žiteljima Goraždevca, koje Priština progoni na sve načine

D. Zečević

11. 02. 2024. u 14:05

I OVU poslednju torturu doživljavamo kao i sve ranije: prištinska vlast sve radi s ciljem da nas protera odavde kako bi nas ostalo što manje. Onda bi nam "dali" Zajednicu srpskih opština, ali bez ljudi. A šta će nam ZSO bez ljudi?! Ali, preračunali su se, jer mi ne želimo da idemo odavde i nadamo se da će nam naša država pomoći da tako i bude. Svaka zemlja ima neku čar, ali Metohija je crkvena zemlja, najbolja, najplodnija, najsvetija...

НЕЋЕМО КУРТИЈУ ИСПУНИТИ ЖЕЉУ, ОСТАЈЕМО ОВДЕ: Новости са житељима Гораждевца, које Приштина прогони на све начине

Foto D. Zečević

Ovako pričaju žitelji Goraždevca, jedine srpske enklave u pećkoj opštini, koja je prethodnih dana bila na direktnom udaru tzv. kosovske policije. Najpre je početkom nedelje vlast premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija organizvala upad u Privremeni organ, a potom je usledio juriš 50 naoružanih policajaca na poštu, koji su zatvorili. Čista demonstracija sile, kažu meštani.

- Imamo oko 250 penzionera, većina su stariji i nepokretni, ima i onih koji primaju socijalna davanja, ali ne mogu da odu do Mitrovice. Još teže će biti ako, ne daj bože, budu morali da odlaze po penzije i primanja do Raške - kaže nam Miloš Dimitrijević, bivši predsednik Privremenog organa opštine Peć.

- Ovo nije prvi put da tzv. kosovska policija upada u instituciju koja se bavi administrativnim poslovima, izdavanjem potvrda za socijalna davanja, repromaterijalom koji stiže poljoprivrednicima... I nikad ništa nije pronašla.

Ranko Petrović, Milisav Dakić, Miloš Dimitrijević, Foto D. Zečević

Iako je pošta formalno otvorena, ona ne radi, jer su pripadnici tzv. kosovske policije oduzeli svu opremu i dokumentaciju.

- Ne možemo trenutno da pružimo usluge, jer nam je konfiskovana oprema, dokumentacija i kompjuter, ali došli smo da obiđemo ljude, da porazgovaramo i da im damo podršku - rekao nam je Ivan Milojević, direktor Radne jedinice "Pošte Srbije" na Kosovu i Metohiji, kojeg smo zatekli u Goraždevcu.

On je naveo da na KiM radi 35 pošta po srpskom sistemu, a da je prištinski režim udario prvo na ovu poštu jer su žitelji Goraždevca najizolovaniji. Udaljeni su 90 kilometara od Kosovske Mitrovice, a od Gračanice 80. Tamo odlaze kod lekara za "ozbiljnije" preglede i kupovinu lekova. Išli su i da kupe srpske proizvode, ali ih poslednjih meseci više nema.

- Uskratili su nam našu robu iz centralne Srbije, a sada hoće da nam ukinu i dinar, što znači da žele da nam uskrate život - kaže nam Milisav Dakić (64), koji sa suprugom, sinom, snahom i unučetom živi u ovoj enklavi nadomak Peći.

Uprkos svim mukama, iz Goraždevca ne želi da ide Miomir Portić (63), koji tu živi sa suprugom i četvoro dece. Najteže mu je što su mu deca bez posla, a najstariji sin ima 37 godina.

- Živimo svi od moje plate kao radnika Doma zdravlja u Goraždevcu. Obrađujemo nešto imanja, bukvalno preživljavamo, a krov kuće samo što nam se ne sruši - priča nam Miomir, i dodaje da je tortura koju trpe od prištinskih vlasti samo dodatna muka na ionako težak život Srba u ovoj enklavi.

Foto Fejsbuk kosovometohija info

Penzioner Zvonko Petrović, koga zatičemo u centru Goraždevca, komentariše poslednje napade tzv. kosovske policije na ovdašnje Srbe, radnike Privremenog organa i pošte - srpske institucije koje su albanske vlasti zatvorile. Ovaj čovek, koji je do 1999. radio u Pećkoj pivari, a potom petnaest godina kao pripadnik tzv. kosovske policije, tvrdi:

- Pripadnici tzv. policije ne rade ništa na svoju ruku, već da su dobili naređenje od vlasti u Prištini.

Smeta im i nas 700 što je ostalo

OTAC Pantelije (12), ubijenog u napadu na srpsku decu 13. avgusta 2003, Milisav Dakić ne skida crninu. Dok opisuje poslednje upade tzv. kosovske policije, govori i o lepoti života u Metohiji i podseća da su za vreme Nemanjića meštani ove crkvene zemlje plaćali porez manastiru Žiča. O korenima Srba na ovim prostorima, ukazuje, svedoče i manastir Visoki Dečani i Pećka patrijaršija.

- Od oko 2.500 Srba, koliko nas je u selu bilo pre 1999, sada nas je oko 700 i mi im smetamo. Ima i desetak starijih meštana u susednom Belom Polju - priča Dakić, koji ističe da ne bi voleo nikada na napusti rodno selo.

On kaže da su njegovi generacijama tu i da čak nisu bežali ni za vreme Arsenija Čarnojevića, jer su iz ovog dela Metohije pobegli u planine, a potom se vratili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)