ZAKLETVOM U HOLU PONIZILI I SVOJE BIRAČE: Analiza "Novosti" - kakvu je poruku poslala opozicija izbegavanjem svečanog čina u sali

M. St.

08. 02. 2024. u 08:00

SKUPŠTINSKO zdanje na Trgu Nikole Pašića dočekalo je i ispratilo mnoge garniture narodnih poslanika, svedočilo raznoraznim performansima tribuna, od unošenja transparenata, kleveta, uvreda, uništavanja inventara, polivanja vodom, gađanja cipelom, unošenja pištolja...

ЗАКЛЕТВОМ У ХОЛУ ПОНИЗИЛИ И СВОЈЕ БИРАЧЕ: Анализа Новости - какву је поруку послала опозиција избегавањем свечаног чина у сали

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Ipak, prvi put u istoriji srpskog parlamentarizma upisano je da su u istom danu poslanici istog saziva, položili dve zakletve - jednu u sali pred zastavom i grbom kako red i propisi nalažu, a drugu u holu pred kamerama televizijskih ekipa. Dok poslanici sa lista "Srbija protiv nasilja" i NADA ovakav presedan pravdaju time da nisu želeli da stupe na dužnost "zajedno sa ljudima kojima reči zakletve ne znače ništa", s druge strane, njihov potez okarakterisan je kao nepoštovanje države, institucija i građana koji su za njih glasali.

Izostanak jedinstva barem u ovom ceremonijalnom delu konstitutivne sednice svojevrsni je znak da je nepoverenje između vlasti i opozicije nepremostivo, kakvo nije viđeno ni devedesetih godina. Premijerka Ana Brnabić istakla je juče da je to što su poslanici iz redova opozicije zakletvu položili u holu Skupštine Srbije, a ne u sali, "jednako kao - da odete u skupštinski ve-ce, i tamo položite zakletvu". Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je ovakvo ponašanje opozicije višestruko štetno za ugled parlamenta, kao i za državu. On smatra da su poslanici tih lista pokazali "kako se na pogrešan način upravlja mandatima".

- Njihova reakcija bila je ponižavajuća prema građanima koji su glasali i za opoziciju, ali i za predstavnike drugih političkih opcija - navodi Stanković. - Opozicija je svojim ponašanjem omogućila da ih vlast uslika kao takozvane snage haosa u Skupštini, čime su potvrdili negativnu reputaciju. Time je doveden u pitanje odnos opozicije prema parlamentu vlastite zemlje, u odnosu na evropski.

Izvršni direktor CeSID Bojan Klačar smatra da je kristalno jasno da ne postoji ni bazična politička komunikacija da bi za isti sto seli ljudi koji se ne slažu.

- Više nismo u prilici da svedočimo ni formalnom održavanju sednice. Od toga parlament kao institucija, nema nikakve koristi - navodi Klačar, za "Novosti". - Umanjuje se poverenje građana u parlament kao institucije. Uvek je postojao barem minumum političke komunikacije, a ona je sad totalno prekinuta. Nisam optimističan kako bi se ti rovovi koji su toliko duboki, mogli malo da ublaže i približe dve strane. Klačar objašnjava da je na konstitutivnoj sednici, ako je i postojala sumnja, postalo kristalno jasno kakva će biti slika parlamenta u narednim mesecima:

- Nepoverenje između vlasti i opozicije je na istorijskom maksimumu. Uloga predsednika Skupštine, odnosno njegov izbor može doprineti stvaranju nekakvog malo boljeg ambijenta, u kome bi ukoliko to bude osoba u koju opozicija ima nekog poverenja. Ipak, koja god osoba bude na tom mestu i koliko god se vanredno bude trudila, može da ublaži, ne i da promeni i popravi ambijent koji je posledica sistemskih problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (33)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja