ŠAMAR LAŽNOM PREMIJERU: Stejt department pozvao tzv. Kosovo da preispita odluku o ukidanju srpskog dinara

Novosti online

24. 01. 2024. u 08:54

STEJT department pozvao je tzv. Kosovo da preispita odluku Centralne banke da srpski dinar bude suspendovan u platnom prometu, izražavajući zabrinutost da će Uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na tzv. Kosovu, piše "Pavlović tudej".

ШАМАР ЛАЖНОМ ПРЕМИЈЕРУ: Стејт департмент позвао тзв. Косово да преиспита одлуку о укидању српског динара

Foto: Profimedia

U odgovoru na upit portala "Pavlović tudej" u vezi sa odlukom Centralne banke tzv. Kosova da suspenduje srpski dinar 1. februara 2024. godine, Stejt department je uputio oštro upozorenje kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. 

- Pozivamo Vladu Kosova da preispita ovu odluku, konsultuje se sa pogođenim zajednicama, odgovori na zabrinutosti koje je izrazila međunarodna zajednica i obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih odluka kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na građane - rekao je portparol Stejt departmenta za "Pavlović tudej". 

Izražavajući zabrinutost SAD zbog regulative Centralne banke tzv. Kosova, portparol je dodao: "Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosovu."

Stejt department je istakao da, u skladu sa kosovskim zakonom i obavezama preuzetim Ahtisarijevim planom, Srbija "ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na Kosovu".

Ključne odredbe Rešenja u Ahtisarijevom planu predviđaju da će "većinske srpske zajednice imati široku finansijsku autonomiju i da će moći da prihvate transparentno finansiranje iz Srbije i da učestvuju u međuopštinskim partnerstvima i prekograničnoj saradnji sa srpskim institucijama".

Stejt department je podsetio premijera Aljbina Kurtija na pravno obavezujuće obaveze koje je Kosovo preuzelo.

- Zbog toga nastavljamo da podstičemo Kosovo da ispuni svoju obavezu da uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom - rekao je portparol.

Dodao je da je ZSO primarni mehanizam kroz koji bi Srbija mogla transparentno da pruži finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru kosovskog pravnog okvira.

Stejt department je naglasio da je pojedincima na tzv. Kosovu koji "legitimno primaju finansijsku pomoć od Srbije potreban pristup funkcionalnom, legalnom mehanizmu preko kojeg mogu da dobiju tu podršku".

Portparol je zaključio da institucije koje pružaju vitalne usluge, poput obrazovanja i zdravstva, "moraju biti u mogućnosti da nastave sa radom".

(KosovoOnlajn)

BONUS VIDEO: Raskrinkana afera "Fantomski birači"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!