REZULTATI IZBORA SU NESPORNI: Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta o političkoj situaciji u Srbiji

Novosti online

23. 01. 2024. u 15:49

U ODBORU za spoljne poslove Evropskog parlamenta održana je debata o političkoj situaciji u Srbiji posle izbora.

РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА СУ НЕСПОРНИ: Одбор за спољне послове Европског парламента о политичкој ситуацији у Србији

Foto: Printskrin

Uvodni govornik Marko Markovec samo je na minut govorio o izborima, a ostatak govora posvetio je odnosima Srbije sa Kinom i Rusijom, dijalogu Beograda i Prištine, Somaliji, Mozambiku...

Bilo je mnogo medijskih manipulacija i lažnih vesti koje su dolazile iz Srbije, ali i spolja što se tiče izbora, te je jako teško dati konacnu ocenu izbora do dobijanja finalnog izveštaja i svih činjenica, kazao je on.

Majkl Miler je rekao da se i dalje čeka finalni izveštaj ODIHR-a. Rekao je da je klaster 3 tehnički spreman za otvaranje, a u nastavku je govorio o usklađivanju spoljne politike sa EU, dijalogu Beograda i Prištine…

Žan-Lin Lakapel je rekao da su rezultati bili nesporni, a da se rasprave o izborima ne temelje na činjenicama nego na ideoligiji.

Foto: Printskrin

Priština pokazuje nameru da izazove nemire, upozorio je on govoreći o uvođenju evra kao jedine monete na KiM i rekao da Priština unilateralno podsetiče napetosti.

- Narod je ukazao poverenje Aleksandru Vučiću. Bilo je 5.500 posmatrača izbora. Sa druge strane, mi vidimo na problema ima na Kosovu i Metohiji, da žele da ukinu srpski dinar! Šta je pozicija Evropske komsije ka ovom jednostranom potezu koji će podići tenzije? EU ne treba da učestvuje u destabilizaciji te regije - kazao je on.

Viola Fon Kramnon, čiji je posao da izvesti o situaciji na terenu na Kosovu i Metohiji, uopšte nije reagovala na izlaganje Lakapela, koji je pričao o ukidanju platnog prometa u južnoj srpskoj pokrajini, ali je zato sve vreme samo govorila o izborima u centralnoj Srbiji i kritikovanju naših pravnih propisa.

Tjeri Marijani je rekao da EU ima dvosturke aršine.

- Srbija je bila tema nadrealne rasprave pre konačnog izveštaja. Ja sam 25 godina bio poslanik u Francuskoj i bio sam u raznim misijama - kazao je on.

Kaže da izveštaj kaže da su izbori protekli korektno, da je bilo 5.000 posmatrača na izborima, da su ispoštovane temeljne slobode.

- Mislim da se bez ikakvih osnova manipulišu rezultati izbora. Poruka Srbima je da kada ne glasaju kako želi EU, onda im se osporavaju rezultati izbora - rekao je Marijani.

Andor Deli kaže da je jako iznenađen što nije stigao poziv srpskim predstavnicima i kaže da ga čudi zašto je potrebna ova razmena mišljenja posle debate u Evropskom parlamentu.

- Bojim se da je pravi razlog da se napravi pritisak na komisiju. Srbija je uvek otvorena i spremna za dijalog. Mislim da je bila greška što nisu pozvani u skladu sa načelom pravedne saradnje - kazao je Deli.

Majkl Miler je zaključio raspravu konstatacijom da moraju podržati Srbiju na putu ka EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (46)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove