RIK IZAŠAO SA NOVIM PODACIMA O GLASANJIMA: Ovo je izlaznost do 16 časova

Novosti online

17. 12. 2023. u 17:10

REPUBLIČKA izborna komisija izlašla je sa novim podacima o izlaznosti do 16 časova.

РИК ИЗАШАО СА НОВИМ ПОДАЦИМА О ГЛАСАЊИМА: Ово је излазност до 16 часова

Foto: Printscreen/Jutjub

Izlaznost je 42,36% posto do 16 časova, bez teritorije Kosova i Metohije.

Izlaznost po regionima je - Vojvodina 42,43% , Šumadija i Zapadna Srbija 42,64% , Južna i Istočna Srbija - 42,88%, Beogradski region 41,87%.

Na prethodnim parlamentarnim izborima izlaznost do 16 časova je bila 41,56%; a ukupna izlaznost na parlamentarnim izborimna prošle godine bila je 58,6 posto.

- RIK je organizovao glasanje za ljude sa KiM na 51 izbornom mestu. Do 16 časova ovo pravo da glasa ostvarilo je nešto više od 18500 birača. Ovo su podaci od naših koordinatora RIK za autonomnu pokrajinu KiM. Na svakom biračkom mestu moguće je voditi evidencije o izlaznosti birača. Ovo je za sada neka ukupna brojka - rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević na konferenciji. 

Dodao je i da se do sada glasanje odvija nesmetano, a RIK pokušava da sve nepravilnosti i navode o njima proverava. 

- Bilo je navoda da "niko ne rešava problem o glasanju u medicinskoj školi u Vranju", gde glasaju Srbi sa KiM. Tamo je sve u najboljem redu i glasanje teče bez problema. Zamenik predsednika RIK-a, Marko Janković je lično bio u toj školi u Vranju - istakao je Dimitrijević. 

- Važno je da su birači upisanu i birački spisak. Niko ko nije upisan ne može da glasa, niti je moguće dopisivanje u spisak. Ukoliko postoji dopisivanja, izbori na tom biračkom mestu se ponavljaju. 

- Ukoliko neko nije dobio poziv za glasanje, to nije prepreka da izađe da glasa. To što se pojavljuju razni snimci, to nije za sada predmet postupanja RIK. Ako bude nekih prigovora, njih mogu da podnesu i predstavnici izbornih lista, i birač. Ako ih bude to će biti predmet razmatranja ili lokalnih izbornih komisija, ili RIKa - rekao je  Dimitrijević. 

Ističe i da nije isključena struja na nekim biračkim mestima, kako se tvrdilo na društvenim mrežama.

- Mi se trudimo da na sve navode promptno reagujemo - rekao je on. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)