"NOVOSTI" SAZNAJU: Klinč u Evropskom savetu - Plenković najžešće napao Srbiju, a Orban za krvoproliće okrivio Kurtija

Novosti online

06. 10. 2023. u 17:26

KAO što se i moglo očekivati hrvatski premijer Andrej Plenković danas je na sednici Evropskog saveta u Granadi najžešće optužio Beograd za krvave sukobe na severu Kosova i Metohije, pozivajući još jednom zvaničnike EU da se našoj državi uvedu sankcije - saznaju nezvanično Novosti.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Клинч у Европском савету - Пленковић најжешће напао Србију, а Орбан за крвопролиће окривио Куртија

Foto: Profimedia/Tanjug

Predsednik hrvatske vlade, kako prenose naši izvori, prednjačio je u napadima na Srbiju označavajući je kao krivca za "terorističku akciju" u Banjskoj, ni jednom ne pomenuvši da je tome prethodio višemesečni teror Kurtijevog režima nad našim narodom u južnoj pokrajini. Tako je Plenković samo dodao novu kockicu u mozaik tradicionalne antisrpske politike, koju zastupa Zagreb, mada naši sagovornici ne isključuju mogućnost da je instrukcije za ovakav žustar nastup dobio od Nemačke, čiji je ambasador u Prištini akciju u Banjskoj označio kao "agresiju".

Foto: Profimedia/Tanjug

Nasuprot hrvatskom premijeru, predsednik mađarske vlade Viktor Orban otvoreno je branio srpsku stranu. Naime, on je kazao da je za krvavi obračun na severu KiM glavni krivac Kurti i pozvao je evropske kolege da shvate kako se Priština ponaša. Naveo je takođe da naši sunarodnici na KiM već dve godine pate i trpe provokacije. Ponovio je da bez Srbije nema stabilnosti na Balkanu.

Šef evropske diplomatije Đozep Borelj, kako kažu naši izvori, faktografski je naveo sve ono što su o događajima u Banjskoj navele obe strane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (136)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti