KURTIJEV REŽIM PRIPREMA PRAVU GOLGOTU PRIVEDENIM SRBIMA: Hapse i zbog fotografija u mobilnom

Dragana ZEČEVIĆ

03. 10. 2023. u 12:26

LAZARU Janićijeviću iz Zvečana, kojeg su u nedelju ujutru, na Jarinju, iz povorke koja je krenula za Vrnjačku Banju na sahranu Stefanu Nedeljkoviću (31), jednom od trojice Srba ubijenih u Banjskoj, izvukli pripadnici tzv. kosovske policije, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati.

КУРТИЈЕВ РЕЖИМ ПРИПРЕМА ПРАВУ ГОЛГОТУ ПРИВЕДЕНИМ СРБИМА: Хапсе и због фотографија у мобилном

Pripadnici ROSU sve agresivniji, Foto D. Milovanović

Janićijevićev branilac, advokat Asdren Hodža, potvrdio nam je da je njegov klijent saslušan pre dva dana, da se sada nalazi u policijskoj stanici u južnoj Mitrovici, i decidno tvrdi:

- Kod njega nikakvo oružje nije pronađeno.

Međutim, kako je na konferenciji za novinare u Prištini saopštio Gazmend Hodža, direktor kosovske policije, moguće je da će Janićijevića teretiti i za povezanost sa događajem u Banjskoj, 24. septembra.

Srbima koji su uhapšeni prošle nedelje pod sumnjom da su učestvovali u vatrenom okršaju u Banjskoj - Blagoju Spasojeviću (35) i Dušanu Maksimoviću (27) - Specijalno tužilaštvo Kosova odredilo je jednomesečni pritvor, a njihovi branioci su na ovu odluku suda uložili žalbu Apelacionom sudu. Pritvor je određen i uhapšenom Vladimiru Toliću, koji se nalazi na lečenju u Kliničko-bolničkom centru u Prištini pod nadzorom policije. Iako su predstavnici tzv. kosovskog tužilaštva planirali da ga saslušaju u bolnici, on je zbog zdravstvenog stanja odbio da se izjasni.

Ni ostala dvojica uhapšenih Srba, koja su prebačena na izdržavanje pritvorske kazne u Podujevo, još se nisu izjasnila o događaju u Banjskoj. Prema saznanjima "Novosti", oni se terete za "pokušaj rušenja ustavnog poretka, ugrožavanje bezbednosti Kosova i terorističke akte". Po zakonima lažne države, za to je zaprećena kazna od deset godina zatvora do doživotne robije.

Opštinu drže u blokadi

HAPŠENjE iz povorke koja je krenula na sahranu je sračunato da nam dodatno zagorča život i oteža najteže trenutke kada sahranjujemo svoje sugrađane. Jer događaj u Banjskoj je kulminacija svih naših muka koje smo trpeli godinama: maltretiranja, hapšenja, ranjavanja, prebijanja, otimanja imovine, svakodnevna zastrašivanja - kaže nam žitelj Zvečana, koji podseća da Srbi još ne mogu da se vrate na svoja radna mesta u toj opštini, koju su im pre više od tri meseca zauzeli tzv. kosovski specijalci i neligitimni gradonačelnici.

Njihovi advokati, u žalbi Apelacionom sudu, naveli su mnogobrojne primedbe, posebno što su odluke izrečene šturo i nejasno. Prema nezvaničnim saznanjima, jedan od uhapšenih Dušan Maksimović priveden je pri pokušaju da izađe iz Banjske, sela u kojem živi, i nema nikakve veze sa događajem.

- Njega terete za pomaganje u izvršenju krivičnog dela, iako je samo imao nekoliko slika u telefonu. Terete ga da je navodno pomagao "članovima bande" tako što je snimao događaje dok je trajala "operacija" - saznajemo od izvora upoznatih sa ovim slučajem.

Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni

PREKO administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak više od sedam dana ne može da se uđe iz centralne Srbije na KiM, a saobraćaj u suprotnom smeru odvija se bez dužeg čekanja. Vlasti privremenih prištinskih institucija zatvorile su administrativne prelaze Jarinje i Brnjak za ulazak nakon sukoba u Banjskoj 24. septembra.

Inače, u zatvoru Visokog rizika u Podujevu već se nalaze i trojica ranije uhapšenih Srba s područja opštine Vučitrn - Ilija Elezović, Zoran Kostić i Dragan Milović, kojima se na teret stavljaju krivična dela navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Prema saznanjima "Novosti", njihovi branioci su blagovremeno uložili žalbu koja se razmatra pred Apelacionim sudom.

- Očekujemo da bi bilo pravično da Apelacioni sud ukine prvostepenu presudu, jer je ista doneta na osnovu bitnih povreda odredaba zakona o krivičnom postupku - rekao nam je jedan od advokata uhapšenih Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (5)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije