BOMBAMA NA SRBE, A BRISEL ZABRINUT: Šta se dešava na KiM nakon Kurtijevih pretnji

D. Stevanović - D. Zečević

23. 09. 2023. u 07:00

ZLOKOBNU pretnju da će Srbi morati da plate i pate Priština je počela da sprovodi svom silinom. Na prebijanje trojice mladića i seriju hapšenja naših sunarodnika po severu Kosova i Metohije nadovezala su se tri bombaška napada na kuće Srba u Kosovskom Pomoravlju, a samo pukom srećom niko nije nastradao. Identitet noćnih bombaša, kao i većine svih dosadašnjih napadača na naš narod i njihovu imovinu, ostao je nepoznat, ali su motivi više nego jasni - da se Srbi zastraše i nateraju da napuste južnu pokrajinu.

БОМБАМА НА СРБЕ, А БРИСЕЛ ЗАБРИНУТ: Шта се дешава на КиМ након Куртијевих претњи

Foto: Printskrin/Jutjub/Kosovo onlajn

U noći između četvrtka i petka, oko 2.30, bačena je bomba u dvorište Srđana Ristića u Ranilugu, direktora Predškolske ustanove "Pčelica Maja", i tom prilikom pričinjena je velika materijalna šteta, a članovi porodice su, na svu sreću, dobro. U isto vreme odjeknula je eksplozija u porodičnoj kući i garaži Vladice Aritonovića u selu Glogovce, koji je zamenik gradonačelnika Opštine Ranilug. I tu je pričinjena velika materijalna šteta, a u napadu niko nije povređen. Tokom noći eksplozivna naprava je bačena i na kuću Zorana Ristića iz Raniluga, direktora Centra za socijalni rad, ali se nije aktivirala.

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je da su bombe bačene da bi se rukovodioci i predstavnici Srpske liste zastrašili i naterali da napuste svoja ognjišta, a sve sa ciljem etničkog čišćenja Srba koje Kurti kontinuirano sprovodi. Prema rečima Petkovića, brutalno zastrašivanje predstavnika SL dolazi svega nekoliko dana nakon Kurtijevih pretnji da će Srbi i SL da pate i plate.

- Kurti je svoj naum počeo da ostvaruje prvo hapšenjem trojice Srba, a sada vidimo i da su na tri srpske kuće bačene bombe. Očekujemo da se ovi mučki, sinhronizovani i osmišljeni napadi najozbiljnije shvate i istraže, a o svemu ćemo obavestiti i međunarodne predstavnike, jer ovakva dela s obeležjima terorizma ne smeju olako da se shvate - upozorio je Petković.

Iz Srpske liste ukazuju da pukom srećom u ova tri esktremistička napada niko nije poginuo niti je povređen, iako je materijalna šteta ogromna:

- U trenutku ovih užasnih napada u kućama su bile čitave porodice, pa čak i deca. Očigledno da javno izrečena pretnja od strane Kurtija predstavlja poziv ekstremistima za konačni obračun sa srpskim narodom i SL, te da su ovi napadi deo šireg plana progona srpskog naroda sa ovih prostora. Napadom na predstavnike naroda i ugledne srpske porodice šalje se poruka svim Srbima da ne planiraju svoj život na ovim prostorima, odnosno da moraju što pre da napuste KiM.

Iz Brisela, na najnovije napade i dodatno podizanje tenzija u Kurtijevoj režiji, zasad stiže poruka da su - zabrinuti. Međutim, nema informacije šta je potrebno da se još dogodi kako bi konkretno reagovali.

- Evropska unija je zabrinuta zbog poslednjih dešavanja i ona nisu korak ka deeskalaciji. U vezi sa poslednjim dešavanjima, mogu da ponovim da pomno pratimo situaciju. Ukoliko bude potrebe reagovaćemo - poručio je portparol EU Peter Stano, na konferenciji za novinare u Briselu.

Povodom hapšenja u sredu Zorana Kostića, Ilije Elezovića i Dragana Milovića, koji se terete za navodne ratne zločine, a kojima je određen pritvor do 30 dana, oglasila se Misija Kfora. U saopštenju dostavljenom Tanjugu navode da ih je tzv. kosovska policija obavestila o hapšenju tek dan nakon što se to desilo. Iz Kfora podsećaju na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da postoji potreba za koordinacijom i bliskim konsultacijama između vlasti u Prištini i Kfora za bilo kakvo raspoređivanje koje može uticati na bezbednost na Kosovu:

- Jasno je rekao i da očekujemo blagovremene i smislene konsultacije o bilo kojoj akciji KBS ili kosovske policije koja bi mogla da utiče na bezbednosno okruženje.

A Kurtijev režim najnovijom serijom hapšenja, bacanja bombi i kamenovanja ažurirao je svoju crnu listu: samo od početka ove godine dogodio se 131 etnički motivisan napad na Srbe.

Kamenovan dom starice

BACANjE bombi na srpske kuće je novi nivo zastrašivanja i progona, jer su dosad objekti najčešće gađani kamenicama. U četvrtak uveče je kamenovana kuća Bosiljke Nojić (77) u Gnjilanu, u blizini gradskog groblja, pri čemu joj je polomljen prozor. Retki Srbi koji žive u ovom mestu uznemireni su događajem. Od prošle subote evidentirana su četiri kamenovanja. Inače, starica je slabo pokretna i živi sa zetom koji se nedavno doselio kod nje nakon što je prodao kuću. Nojići su povratnici, došli su ponovo 2009. i jedina su srpska porodica u tom delu grada.J. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove