NAJDUŽI KASTROV GOVOR I POLOMLJEN ČEKIĆ: Po čemu se mimo protokola pamte zasedanja Generalne skupštine UN

S.S.R.

22. 09. 2023. u 07:15

CENTRALNI svetski događaj svakog septembra je zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje je i trenutno i toku. Iako su sve oči uprte u suočavanje različitih stavova zemalja i njihovih politika, zasedanja se pamte i po dešavanjima mimo protokola - dugim govorima, gafovima, pa i jednom polomljenom čekiću.

НАЈДУЖИ КАСТРОВ ГОВОР И ПОЛОМЉЕН ЧЕКИЋ: По чему се мимо протокола памте заседања Генералне скупштине УН

Foto: AP Photo/Javier Galeano

Iako je predviđeno da svaki govornik ima najviše 15 minuta, legendarni predsednik Kube Fidel Kastro i te kako je probio satnicu, pa je 26. septembra 1960. pričao 269 minuta. Bivši predsednik Venecuele Hugo Čavez je nekadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša uporedio sa đavolom, a bivši lider Libije Muamer Gadafi je u svom obraćanju, koje je trajalo 100 minuta, Savet bezbednosti nazvao "većem za terorizam".

Bilo je još zanimljivih izjava i "poređenja". Recimo, predsednik Ugande Idi Amin je 1972. godine prvo pohvalio bivšeg britanskog premijera Edvarda Hita, ali ga je onda uporedio sa Adolfom Hitlerom. Posle je rekao da je pogrešio i da je zapravo mislio na Vinstona Čerčila.

Foto: Arhiva Novosti

 

Otvaranje i zatvaranje simbolično obeležava udarac čekićem. U pitanju je čekić koji je poklon Islanda iz 1952. godine, ali je on slomljen 1960. godine kada je irski diplomata Frederik Boland pokušavao da smiri nekadašnjeg predsednika Sovjetskog Saveza Nikitu Hruščova. Onda je morao da stigne novi čekić koji je trajao do 2005. kada je nestao i opet zamenjen.

Nakon toga zatražen je novi čekić od Islanda, ali je i taj nestao 2005. godine, pa su morali tražiti novi.

Svake godine, predstavnik Brazil prvi drži govor. A praksa je ustanovljena jer kada niko nije hteo da govori prvi pedesetih godina, Brazil se uvek javljao da bude prvi i tako je uvek ostao prvi "govornik".

Najmlađi gost zasedanja Generalne skupštine UN bila je tromesečna beba koja je 2018. došla sa mamom - tadašnjom novozelandskom premijerkom Jacinde Ardern.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)