BALKANU OTVORITI VRATA EU Fon der Lajen: Vreme je da Brisel pokaže odlučnost u proširenju

BUDUĆNOST Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije je u EU, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svom tradicionalnom godišnjem obraćanju na temu stanja Unije, u čemu je proširenje zauzelo značajan deo.

БАЛКАНУ ОТВОРИТИ ВРАТА ЕУ Фон дер Лајен: Време је да Брисел покаже одлучност у проширењу

Foto: Goran Čvorović

- Evropa odgovara na istorijski poziv. Istorija nas sada zove da radimo na kompletiranju naše Unije. U svetu u kome neki pokušavaju da pokore jednu po jednu zemlju, ne možemo da zapostavimo svoje evropske sunarodnike – istakla je Fon der Lajen.

Naglasila je da je proširenje nedvosmisleno bezbednosni i strateški interes Evrope. Ali, i dodala da je potrebna vizija uspešnog proširenja. Naglasila je da će u zaokruženoj EU preko 500 miliona građana "živeti u slobodi, demokratiji i prosperitetu, sa dinamičnom demokratijom i nezavisnim sudstvom, gde se opozicija poštuje, a novinari štite."

- Vladavina prava i osnovna prava će uvek biti temelj naše Unije, u sadašnjim i budućim državama članicama. Zato su izveštaji EK o vladavini prava ključni prioritet kojim se utvrđuje napredak – naglasila je predsednica evropske izvršne vlasti.

Istakla je da je proširenje zajednički intreres i navela primer ekonomskog uspeha proširenja od pre dvadeset godina. Ali, i dodala da to nije lak put i da zahteva naporan posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)