PREMIJERKA BRNABIĆ ODGOVORILA ALEKSIĆU: "On truje javni prostor, pa se na sudu poziva na poslanički imunitet"

Novosti online

21. 06. 2023. u 12:51

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvuje danas nastavku posebne sednice Narodne skupštine, gde se raspravlja o trećoj tački koja se tiče potencijalne smene ministra Gašića.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ ОДГОВОРИЛА АЛЕКСИЋУ: Он трује јавни простор, па се на суду позива на посланички имунитет

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Brnabićeva je nakon izlaganja Miroslava Aleksića istakla da on bez ikakve odgovornosti može da izgovara neistine o ljudima, jer kada traže odgovornost, podnesu prijavu sudu, poslanik Aleksić se poziva na poslanički imunitet. Ona je navela primer da je sud zakazao osam ročišta na kojima se Aleksić nije pojavio, a onda se deveti put pojavi i pozove na imunitet.

- Izlaganje narodnog poslanika Aleksića trajalo je otprilike 40 minuta, sastojalo se iz gnusnih neistina, bezbroj puta dokazanih i opovrgnutih laži i to sve ide ukrug. Ja sam kao predsednica Vlade primorana da o tome debatujem, da to demantujem i time ponižavamo naše građane, jer se rasprava u Narodnoj skupštini svodi na to. Vi računate da ako stotinu puta ponovite laži o platama, inflaciji, Telekomu i tako dalje, da će ljudi u to poverovati. Ja vas molim da u ovom domu pričamo o suštinskim stvarima, o temi ove sednice koju ste vi tražili. Ja mislim da je to što radite strašno za naše društvo, a pogotovo sa građane koji šetaju na protestima - rekla je premijerka.

- Zašto narodni poslanik Aleksić može da izgovara stalno neistine, zato što uvek kada ga neko tuži, on će se pozvati na poslanički imunitet. U normalnom, demokratskom društvu vi, ako ste ubeđeni da govorite istinu, jedva biste čekali da vas neko tuži pa da to onda i dokažete na sudu. Ali ne, kada neko tuži Miroslava Aleksića, on će se pozvati na poslanički imunitet. Eto, takva je parlamentarna opozicija u Srbiji. Za Igora Isailovića ste izjavili da izvlači novac kako bi finansirao neke batinaše. On je moj prijatelj, poznajem ga, toga se ne stidim. Kao što vidite, to kažem javno i ne obmanjujem građane. On vas je nakon toga tužio i tokom 2022. godine sud je zakazao, pazite sad, osam ročišta, na kojima se Miroslav Aleksić nije pojavio. Onda se konačno pojavio ove godine u martu i pozvao se na poslanički imunitet. Iako kazna za krivično delo uvrede nije zatvorska, već novčana. E, zato bez odgovornosti iznova i iznova trujete javni prostor lažima, jer vas štiti poslanički imunitet i vi se iza toga krijete.

Brnabićeva se podsetila i priča kada su optuživali njenog brata da je kupio kompaniju Goša, što je još jednom demantovala. „Moj brat nema firmu. To je poljska multinacionalna kompanija Aseko, koja je radila poslove za državu i u vreme kada ste vi bili na vlasti. I vi to znate. On je tamo bio zaposlen. To nikako ne može da bude njegova firma, što je svima jasno, ali je po vašem mišljenju to pogodno za manipulaciju, pa nastavljate”.

Predsednica Vlade je rekla da za deo opozicije ne postoje crvene linije čak ni kada su u pitanju deca.

- Prvi fond za lečenje retkih bolesti kod dece osnovan je 2014. godine kada je premijer bio Aleksandar Vučić. I vi to sami znate, ali vam istina nije važna. Pa na skupu Srbija nade je govorila majka deteta koje se lečilo od retke bolesti. Nula dinara, slovima, do 2014. godine je odvajano za to. Žena, čije se dete lečilo, to vam kaže, ali vama ništa nije sveto. Pričate o Aleksinom zakonu, opet zloupotreba dece, a opet vrlo dobro znate da je žena koja ga je predložila rekla da su najvažnije stvari iz tog predloga zakona implementirane kroz izmene i dopune već postojećih zakona. Ali vama istina nije važna, vaša cela politika je ponavljanje laži svakoga dana - kaže Brnabićeva.

Predsednica Vlade Brnabić završila je izlaganje tezom da je neverovatno da Miroslav Aleksić nekome spočitava moral.

- Vi meni pričate nešto o moralu? Vi koji ste sebi dali platu od 113 hiljada dinara, tri puta veću nego što je tada bila prosečna plata u Trsteniku ? Državna revizorska institucija je rekla da ste to uradili mimo zakona. Vi, čiji je tast u vreme vaše vlasti postao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje u Trsteniku? Onaj ko može vama da veruje da je trenutno napolju dan, a ne noć, treba ozbiljno da se zapita - završila je premijerka.

BONUS VIDEO: ANA BRNABIĆ U ĆIĆEVCU - Premijerka obišla područja pogođena poplavama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (30)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)