VLADA USVOJILA PREDLOG IZMENA ZAKONA: Oblast energetike i saobraćaja usklađene sa pravnim tekovinama EU

Tanjug

01. 06. 2023. u 20:01

VLADA Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, čime se usklađuje nacionalno zakonodavstvo u oblasti energetike sa pravnim tekovinama Evropske Unije i na sveobuhvatan i efikasan način rešava pitanje pune primene relevantnih propisa Unije.

ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА ЗАКОНА: Област енергетике и саобраћаја усклађене са правним тековинама ЕУ

Foto A. Stanković

Reforma energetskog sektora ima neposredan i značajan uticaj na opšti privredni razvoj, stanje i mogućnosti investicione aktivnosti, podizanje kvaliteta i stvaranje tržišne ekonomije osposobljene da se uključi u jedinstveno tržište EU i druge međunarodne tržišne tokove, saopšteno je iz Vlade Srbije.

-Predloženim izmenama se, pored ostalog, uspostavlja Republička komisija za energetske mreže kao samostalan i nezavistan organ Republike Srbije za kontrolu operatora prenosnog sistema električne energije i operatora transportnog sistema prirodnog gasa čiji je osnivač Republika, dok će kontrolu nad energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom, obavljati Vlada, dodaje se u saopštenju.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći za ulaganje u sektore od značaja za dostizanje nulte stope emisije gasova sa efektom staklene bašte, koja se temelji na Strategiji industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine.

Uredbom je predviđeno da je državna pomoć usklađena samo ako su kumulativno ispunjeni uslovi i kriterijumi predviđeni ovom uredbom, a u zavisnosti od toga da li se ova vrsta pomoći dodeljuje na osnovu šeme ili kao individualna državna pomoć. Cilj donošenja Uredbe je poboljšanje konkurentnosti Srbije kao investicione lokacije za ulagače u sektore od značaja za dostizanje nulte stope emisije gasova sa efektom staklene bašte na evropskom prostoru.

Na sednici je usvojen i izmenjen i dopunjen Zakon o vazdušnom saobraćaju, a tiče se posebnosti organizacije radnog vremena u uslovima povećanog intenziteta vazdušnog saobraćaja kod poslodavaca koji se bave komercijalnim letenjem. Izmene Zakona imaju za cilj da se postigne bolja iskorišćenost letačke i kabinske posade domaćih avio-prevoznika, što će doprineti efikasnijem poslovanju, smanjenju troškova i pružanju kvalitetnije usluge putnicima.

Vlada je usvojila i Odluku o obrazovanju Nacionalnog saveta za razvoj turizma Srbije čiji će zadatak biti uspostavljanje koordinacije i komunikacije svih uključenih strana u cilju razvoja turističke industrije i pozicioniranja Srbije na međunarodnom tržištu. Akcenat u radu Saveta biće na preduzimanju mera za unapređenje konkurentnosti kroz promociju i marketing, izgradnju infrastrukture, usklađivanje rada lokalnih i regionalnih institucija, kao i na obnovi turističkog tržišta, urušenog epidemijom bolesti kovid -19, zaključuje se u saopštenju Vlade Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir