VUČIĆ I ALIJEV SE OBRATILI JAVNOSTI: Potpisan ugovor o strateškom partnerstvu, potvrđeno prijateljstvo Srbije i Azerbejdžana (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 11. 2022. u 10:32

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić danas se sastao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji.

ВУЧИЋ И АЛИЈЕВ СЕ ОБРАТИЛИ ЈАВНОСТИ: Потписан уговор о стратешком партнерству, потврђено пријатељство Србије и Азербејџана (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

12.22 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije je rekao da je srećan što u Beogradu može da ugosti prijatelja Ilhama Alijeva, i da je razgovor bio veoma dobar.

- Meni je žao zato što zbog mnogih obaveza neće moći da ostane duže u Beogradu, ali se nadam da će nam ponovo uskoro doći. Srbija i Azerbejdžan imaju mnogo toga zajedničkog. I jedna i druga zemlja drže do svog teritorijalnog integriteta, i borimo se na međunarodnom poretku zasnovan na Povelji UN. Naučio sam od predsednika Alijeva da je malo od međunarodnog prava ostalo, malo se zemalja drži toga - rekao je predsednik Vučić.

On je dodao da su naši odnosi sa Azerbejdžanom podignuti na novi nivo.

- Razgovarali smo danas o svim važnim temama. Od toga kako da sarađujemo u oblasti energetike, pošto je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa. Oni više od pola svog gasa izvoze u evropske zemlje, i mi zato radimo na pravljenju interkonektora sa Bugarskom da bi mogli da kupujemo značajne količine gasa iz Azerbejdžana. Mi ćemo pričati sa evropskim partnerima da se priključimo i sporazumima koji su vezani za kupovinu struje, kako bi imali potpunu sigurnost po tom pitanju. To bi nam garantovalo punu energetsku sigurnost - rekao je Vučić.

Vučić kaže da se našalio sa azerbejdžanskim kolegom, i da mu je Alijev rekao da nije mogao da veruje kada je Srbija ranije isplatila svoje dugove prema njegovoj zemlji.

- Oni su nama izgradili deonicu od Ljiga do Preljine. Teška deonica koju su uradili na vreme, bez dana kašnjenja. A oni su se iznenadili kada smo mi godinu dana ranije isplatili ceo dug, prevremeno. To zemlje obično ne rade, ali Srbija to radi uvek kada može. Po tome je i Azerbejdžanu jasno da je Srbija odgovoran partner, kao što i mi znamo da je Alijev pouzdan partner svima. Mi zbog protokola moramo da potpisujemo sporazume, ali predsedniku Alijevu se može verovati i na reč - kazao je on.

Predsednik je rekao da će se razgovori nastaviti, i da će u narednih 20 dana posetiti Baku.

- Pričaćemo o tim strahovito važnim temama za nas. Sa mnom će poći nekoliko ministara, kako bismo produbili ovaj sporazum o strateškom partnerstvu konkretnim sporazumima. I ovo nije šala, iako izleda kao da jeste. Sada je Ilham Alijev najpopularniji čovek u Evropi. Za njega obično nisu imali vremena, a sada imaju svo vreme ovog sveta za njega, i mnogo ga vole. Ali ja znam da je on pametan čovek, sve vidi i razume. Ja sam malo ljubomoran, mene zovu samo oko Kosova, a njega vole i mole, to je milina gledati - rekao je predsednik kroz smeh.

Potom je ozbiljnim tonom dodao da se nije Alijev promenio, već je uvek brinuo o svojoj zemlji, ali da su neki drugi promenili svoj pristup.

- Srbija je mala, mi nemamo gas, mi imamo litijum, ali smo geniji koji su se jedini odrekli proizvodnje litijuma. Kada dođu neki geniji, oni će da vide šta će da rade. Čuvaćemo svoju zemlju, i uvek vidimo ko su iskreni prijatelji naše zemlje. Sa njima ćemo uvek sarađivati, i radujem se ostatku današnjeg dana. Nadam se i da će predsednik Alijev doći u posetu, i ostati duže u našoj Srbiji. Mi se osećamo uvređeno kada gosti ne prenoće kod nas - kazao je Vučić.

On je rekao da je mnogo toga pred nama, da je radostan zbog svih potpisanih sporazuma, ali da može još mnogo da se uradi u interesu građana Srbije i Azerbejdžana.

Obraćanje Ilhama Alijeva

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev se zahvalio na gostoprimstvu i lepim rečima.

- Vučića i mene vezuje prijateljstvo, i to je osnovni faktor za razvoj naših odnosa. Dokumenta koja se odnose na strateško partnerstvo su od ogromnog značaja. Srbija i Azerbejdžan su uvek podržavali jedni druge u međunarodnoj areni, i kao što je Vučić rekao podržavamo jedni druge u borbi za teritorijalni integritet - kazao je on.

Alijev je istakao da su delovi naše dve zemlje bile dugo pod okupacijom, i podsetio na rezolucije UN, i da ti problemi nisu bili rešavani.

- To pokazuje da odluke i Rezolucije koje donose međunarodne organizacije jesu selektivne. Ponekad SB UN usvaja rezolucije danima, ponekada treba nekoliko sati, ali kada su u pitanju naše zemlje, mi smo morali da čekamo 27 godina - istakao je predsednik Azerbejdžana.

On je dodao da je njegova zemlja morala da pribegne sili i pravu na samoodbranu, i da to pravo ima svaka zemlja.

- Mi smo silom podržali naš teritorijalni integritet, i svaka zemlja ima to pravo. Mi gradimo i razvijamo oslobođene delove teritorije. Mi ova pitanja posmatramo iz ugla nacionalnih interesa naših zemalja - istakao je Alijev.

Predsednik Azerbejdžana je rekao da njegova zemlja ima velike zalihe gasa, i da je energetika bila tema razgovora sa Vučićem.

- I nastavićemo te razgovore o gasu i struji. Mi ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama na prvom mestu, ne samo po pitanju energetike. Imamo razgovore i iz oblasti vojno-tehničke sfere, i pričaćemo o širenju te saradnje. Danas smo prepoznali i napravili agendu za godine koje su pred nama, i predsednik je rekao da će on biti fokusiran na tu agendu. Takođe ćemo ubrzati ta pitanja, i moramo češće da se srećemo - rekao je Alijev.

On je dodao da će do kraja godine Vučić doći u Baku, ali i da će on ponovo posetiti Srbiju.

- Moja poseta Srbiji je zakasnela, zbog pandemije korona virusa. Drago mi je što sam u vašoj prelepoj zemlji, imaćemo više poseta nalik ovoj, i naše prijateljstvo će biti večno - zaključio je Alijev.

12.15 - Potpisivanje sporazuma Srbije i Azerbejdžana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev potpisali su sporazum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo između Srbije i Azerbejdžana.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sporazume vlada Srbije i Azerbejdžana o readmisiji potpisali su ministri unutrašnjih poslova dve zemlje, Bratislav Gašić i Vilajat Ejvazov.

Memorandum o razumevanju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije i azerbejdžanskog ministarstva digitalnog razvoja i saobraćaja potpisali su Goran Vesić i Rašat Nabijev.

Sporazumi su potpisani i iz oblasti trgovine, socijalne sigurnosti, saradnje malih i srednjih preduzeća.

11.15 - Sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana

U Palati Srbija je počeo plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Azerbejdžan. Delegacije predvode predsednici Aleksandar Vučić i Ilham Alijev.

Delegaciju Srbije čine ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Nakon sastanka biće potpisan niz bilateralnih sporazuma između dve zemlje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

10.46 - Počeo sastanak Vučića i Alijeva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev sastali su se u Palati Srbija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

10.30 - Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i predsednik Aleksandar Vučić stigli su ispred palate Srbija, gde je upriličena ceremonija svečanog dočeka.

Intonirane su himne dve zemlje, a predsednici su potom prošli ispred špalira gardista i pozdravili se sa predstavnicima Vlade Srbije.

Predsednik Vučić je na zvaničnom Instagram nalogu "budućnost Srbije" poželeo dobrodošlicu Alijevu.

- Dobro nam došli, dragi prijatelju! Zadovoljstvo mi je da Vas ugostim u Beogradu, u godini u kojoj obeležavamo važnu godišnjicu u srpsko-azerbejdžanskim odnosima, uveren da će Vaša poseta dati snažan zamah našoj daljoj saradnji - napisao je Vučić na Instagramu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Alijev je u Beograd sleteo oko 10 sati, a na beogradskom aerodromu je dočekan uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Srpski "MiG-ovi" dočekali Alijeva

Lovci srpskog vazduhoplovstva MiG-29 dočekali su i čuvali avion predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva kada je ušao u naš vazdušni prostor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (166)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije