ANA BRNABIĆ O PRITISCIMA NA SRBIJU: Naša pozicija je jasna - ne uvodimo sankcije Rusiji

Novosti online

03. 10. 2022. u 23:59

MANDATAR za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić ponovila je stav da nije u našem nacionalnom interesu da uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji i da pritisci da Srbija promeni svoju poziciju traju mesecima.

АНА БРНАБИЋ О ПРИТИСЦИМА НА СРБИЈУ: Наша позиција је јасна - не уводимо санкције Русији

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- To traje već nekoliko meseci zato što je od početka rata u Ukrajini Srbija na kraju ostala kao jedina zemlja na evropskom kontinentu koje nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji... Ali mi smo na kraju jedina zemlja koja za jotu nije promenila svoju poziciju i u tom smislu mi i dalje branimo tu poziciju i ta pozicija je potpuno jasna - rekla je Brnabićeva.

On je dodala daje Srbija u zaključku Saveta za nacionalnu bezbednost jasno osudila "agresiju na Ukrajinu" kao kršenje osnovnih principa međunarodnog prava, zato što "to predstavlja povredu teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate države".

- Ali smo takođe u tom zaključku, kog se i danas držimo, rekli da nije u našem nacionalnom interesu da uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji - naglasila je ona.

Brnabićeva je navela i da postoji više stvari zbog kojih Srbija ne uvodi sankcije Rusiji.

- Nije ni samo zbog energetike! To jeste naravno i zato što je Ruska Federacija jedna od velikih sila koja brani teritorijalni integritet Srbije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ima tu još nekoliko razloga, uključujući taj što smo mi bili pod užasnih sankcijama devedesetih i što naš narod nije za te sankcije - kazala je ona za Blic televiziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)