KURTIJU SMETA SRPSKA HIMNA U ŠKOLAMA: "Bože pravde" vidi kao slabost, ne zna zašto Erdogan nije posetio Prištinu

Novosti online

08. 09. 2022. u 10:11

PREMIJER tzv. Kosova Aljbin Kurti je rekao da Srbija sve više slabi, i da je zato agresivnija, komentarišući odluku da se na početku školske godine u školama peva himna Bože pravde.

КУРТИЈУ СМЕТА СРПСКА ХИМНА У ШКОЛАМА: Боже правде види као слабост, не зна зашто Ердоган није посетио Приштину

Foto: Profimedia

- Ne radi se ni o kakvom demokratskom i humanom delovanju. Naprotiv, što je Srbija slabija protiv (tzv.) Kosova, to je više divlja. To je svojevrsna pojačana agresivnost Srbije. To treba shvatiti u okviru njenog slabljenja uopšte. (tzv.) Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska država. Zalaže se za sve građane bez razlike, ali i za Albance u Srbiji. Albanci u Srbiji su diskriminisani, tome je svedočila naša delegacija koja je ove nedelje posetila "preševsku dolinu". Prvi put u okviru budžeta (tzv.) Kosova izdvojeno je dva miliona evra za Preševo, Medveđu i Bujanovac. Kako je rekao poznati pesnik Esat Mekuli, ugnjetavanje izbija iz ničega. Ovom pojačanom nasilju Srbije, koje se čak primenjuje i nad Srbima na (tzv.) Kosovu, bliži se kraj - rekao je Kurti.

Kurti se osvrnuo i na posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu i Zagrebu i činjenicu da turski predsednik u okviru balkanske turneje nije posetio (tzv.) Kosovo.

- Svako ima svoje planove. Mi imamo Tursku za prijatelja i saveznika. Turska je veoma moćna zemlja u NATO-u, ali u dijalogu (tzv.) Kosova i Srbije sada (tzv.) Kosovo nije tema, već postaje strana uz posredovanje Brisela i pomoć SAD. Lajčak će sutra biti u pratnji specijalnih predstavnika Berlina i Pariza, a pomoć svih prijateljskih zemalja je dobrodošla. Ne možemo u potpunosti razumeti planove poseta. Ova poseta je imala više veze sa Bosnom i Hercegovinom, mislim, jer je smatraju mnogo ugroženijom zemljom od (tzv.) Kosova. Srbija i Hrvatska su uticajne zemlje u Bosni. Poseta Balkanu ovoga puta vezana je za Bosnu. Nije da možemo znati sto posto - rekao je Kurti.

Brojni politički i ekonomski analitičari na tzv. Kosovu kao i opozicija ne slažu se sa Kurtijevim stavovima o demokratskim uspesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je tzv. Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom. Takođe ni sa tvrdnjom da je za vreme njegove vlade napravljen ekonomski progres.

Posebno ističu da je tzv. Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo višesatne restrikcije struje za domaćinstva svakodnevno.

Takođe, na tzv. Kosovu još nije počela školska godina, jer su prosvetari u štrajku i optužuju Vladu i premijera Kurtija da ih zanemaruje. Oni traže linearno povećanje zarada od 100 evra na mesečnom nivou.

(Kosovo Online)

BONUS VIDEO: NE IDEMO ODAVDE NI PO KOJU CENU - Na dedovini Premovića iz Donjeg Jarinja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a