VOKER BESAN NA KURTIJA: Razočaran sam i uznemiren, odnosi Prištine i SAD nisu kao ranije

Novosti online

21. 07. 2022. u 19:52

BIVŠI šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu Vilijam Voker izjavio je da je razočaran i uznemiren zbog "vlade" Aljbina Kurtija i dodao da odnosi tzv. Kosova i SAD više nisu kao ranije, prenosi Albanijan post.

ВОКЕР БЕСАН НА КУРТИЈА: Разочаран сам и узнемирен, односи Приштине и САД нису као раније

Foto: EPA

- Odnosi (tzv.) Kosova i Sjedinjenih Američkih Država više nisu kao što su bili u prošlosti, postoji pad razumevanja obe strane. Dozvolite mi da objasnim svoje razočarenje. Bio sam razočaran, na primer, što je sadašnjoj vladi trebalo više od godinu dana da dođe u Vašington u bilo kakvu posetu. Mislim da su odnosi Vašingtona i Prištine izuzetno važni, ali toliko dugo su išli u Berlin, u prestonice Evrope i drugih zemalja, ali nisu dolazili u Vašington - naglasio je Voker.

Voker je podsetio da je pokušao da pošalje ukaže Kurtiju i samozvanoj predsednici tzv. Kosova Vjosi Osmani, da zaista treba da dođu u Vašington i da dokažu da razumeju važnost odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Što se tiče Kurtijeve dvoneeljne posete SAD, Voker je rekao da je bio razočaran što tokom te posete nije bio kontaktiran.

- Nisam znao da će doći, a osećao sam da njihove posete ne vrede mnogo. Verujem da je najbolja reč da se ovo opiše - razočarenje - naglasio je Voker.

Voker tvrdi da bi pomogao da se zakažu posete američkim zvaničnicima sa kojima bi bilo dobro da se Kurti sastane.

- Pre godinu ili nešto više, sastajao sam se sa članovima Pokreta Samoopredeljenje, koji su bili savetnici gospodina Kurtija. Često sam im govorio da mora da dođe u Vašington, a kada dođe, mislim da ima određenih ljudi koje mora da upozna. I rekli su mi: 'Kada gospodin Kurti dođe u Vašington, mi ćemo se sastati sa vama, pa da znamo s kim mislite da treba da se sretne' - podsetio je Voker.

Voker smatra da je Kurti pogrešno shvatio značaj odnosa Vašingtona i Prištine.

- Mislim da je činjenica da Bela kuća u Vašingtonu nije bila u stanju da ga sačeka. Nije samo razočarenje, malo sam uznemiren što trenutna situacija nije dobra kako bi trebalo da bude. Za mene je to i lična stvar, verujem da imam mnogo pristalica u Samoopredeljenju, pre pet-šest godina, kada su se dešavali politički pokreti na Kosovu (i Metohiji), mislim da sam učinio mnogo da im pomognem, da zauzmu centar političke scene - rekao je Voker.

Voker je naglasio da sa Kurtijem nije razgovarao nekoliko godina.

- Sa Aljbinom Kurtijem nisam razgovarao nekoliko godina, osim nekoliko minuta kada sam razgovarao sa ljudima u njegovoj kancelariji. Došao je na 'Zum' poziv koji smo imali. Tako da sam i ovde ponovo pomalo razočaran, uznemiren, što Samoopredeljenje nije bilo mnogo prijemčivo za spoljne glasove kao što bi trebalo da bude - zaključio je Voker.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna