SAOPŠTENJE PREDSEDNIKA OPŠTINE ŠTRPCE POVODOM UPADA ROSU: Pritisak na stanovništvo, opštinu i rukovodstvo

Dragana ZEČEVIĆ

07. 07. 2022. u 13:01

RUKOVODSTVO opštine Štrpce jutrošnju akciju Policije Kosova, po nalogu Suda i Tužilaštva u Uroševcu, vidi kao još jedan vid pritiska na građane opštine Štrpce u cilju zastrašivanja.

САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ШТРПЦЕ ПОВОДОМ УПАДА РОСУ: Притисак на становништво, општину и руководство

Foto: Novosti arhiva

- Nažalost, nastavlja se sa praksom policije Kosova da na bilo koji veći pravoslavni praznik šalju veće policijske jedinice u Štrpcu. Tako i danas, na seosku slavu Svetog Jovana, sa nalogom da se provere sve kamere i da se protrese. Više je nego jasno da je ovo vid pritiska i jasna poruka da je život i opstanak u opštini Štrpce težak. Ova akcija ima za cilj, šesta u poslednjih sedam meseci i uglavnom na velike praznike, da se na određeni način izvrši pritisak na stanovništvo, opštinu i rukovodstvo - izjavio je podovodom jutrošnje akcije specijalnih jedinica Rosu u Štrpcu gradonačelnik ove opštine Dalibor Jevtić, koji je zapitao međunarodnu zajednicu dokle će da toleriše ovakve akcije.

Inače, kompletno rukovodstvo ove opštine, na hitnom sastanku sazvanom od strane predsednika Dalibora Jevtića, a nakon jutrošnje akcije Policije Kosova po nalogu Suda i Tužilaštva u Uroševcu, saopštilo je da je na teritoriji opštine Štrpce, u selima Drajkovce, Štrpce i Jažince, u skladu sa važećim zakonskim procedurama i procesu javne nabavke ugrađen video-nadzor. I dok pojašnjavaju da video-nadzor nije u funkciji već duži vremenski period, iz opštine Štrpce podsećaju da je policija u nekoliko navrata u toku 2022. godine tražila sve informacije vezano za kamere, pregledala server i lično se uverili da video-nadzor nije u funkciji.

- Usled svega gore navedenog, rukovodstvo opštine Štrpce jutrošnju akciju po nalogu Suda i Tužilaštva u Uroševcu vidi kao još jedan vid pritiska na građane opštine Štrpce u cilju zastrašivanja. Posebno zabrinjava činjenica da je akcija sprovedena na veliki praznik u Štrpcu, na slavu Svetog Jovana koja je inače seoska slava Štrpca, gde veliki broj građana od ranog jutra odlazi u crkvu. Nakon akcija trećeg dana slave Svetog Nikole decembra 2021. godine, Badnjeg dana 2022. godine, zatim 16. marta ove godine, dan pred dan Pogroma, sada i na Svetog Jovana, sprovođenje ovakvih akcija i veliko prisustvo policije ne samo da unosi nemir već i veliko nepoverenje u same institucije koje sprovode ovakve akcije, dodaje se u saopštenju opštine Štrpce.

U saopštenju se ističe da dodatno zabrinjava što se u sudskom nalogu govori o nekakvim špijunažama, ilegalnim kamerama i strukturama, a jasno je da u tome nema ni slova istine. Naprotiv, kamere su ugrađene od strane Opštine koja radi i funkcioniše po zakonima tzv. Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)