AVIONI U VAZDUHU, PADOBRANCI SPREMNI ZA SKOK: Narod pristiže na Rosulje (FOTO/VIDEO)

S. BABOVIĆ

26. 06. 2022. u 10:31

NA aerodromu “Rosulje” kod Kruševca,gde počinje aeromiting. Avioni i helikopteri su u vazduhu, padobranci se spremaju za skok,a narod u kolonama pristiže na lokaciju novog kompleksa, koji je lociran na oko 5,5 kilometara pored grada.Cesna, pajpeti,laste,helkopteri i pripadnici 63.padobranske brigade učestvuju u programu,koji će se završiti i izložbom letelica.

АВИОНИ У ВАЗДУХУ, ПАДОБРАНЦИ СПРЕМНИ ЗА СКОК: Народ пристиже на Росуље (ФОТО/ВИДЕО)

foto: S. Babović

- Ovo je veliko bogatstvo za Kruševac i Srbiju-kaže za “Novosti” Aca Đorđević, predsednik Aero-kluba “Mihajlo Živić”.    

Dugočekivani projekat izgradnje novog aerodroma,koji će funkcionisati u okviru JP Aerodromi Srbije realizovan je u celini dobijanjem dozvole Direktorata civilnog vazuhoplovstva.

Aerodrom „Rosulje“ zauzima površinu od 40,39ha, na nadmorskoj visini 235m, što znači da će poletno sletna staz biti na 60m većoj visini od samog grada. Da je ovo izuzetno pogodna lokacija govore i činjenice da je na ovom prostoru u toku godine samo 4-5 dana pod maglom, a da povoljnost ruže vetrova iznosi 97%. Ovakvi uslovi omogućavaju daleko veću bezbednost i sigurnost odvijanja vazdušnog saobraćaja.

- Aerodrom je perfektan,na odličnoj je poziciji,najmanje magle ima tokom 365 dana od svih aerodroma u Srbiji,Ovo je veliko bogatstvo za Kruševac,Srbiju,naravno i za naš klub,očekujem da ćemo ovde da radimo i  da nastavimo da se razvijamo-napominje za “Novosti” Aca Đorđević,iskusni pilot i predsednik Kluba “Mihajlo Živić”, koji će,pored JP Aerodromi Srbije,biti domaćin na novom kompleksu.

Dužina 820 metara i širine 23 metra,registrovan kodnom oznakom “B vazuhoplovi sa rasponom krila do 24 metra,odnosno avioni sportske i generalne avijaciji.Ukupna investicija u Rosulje iznosi oko 500 miliona dinara:JP Aerodromi investirali su 342 miliona dinara u izgradnju poletno-sletne staze,sistema za navodnjavanje,rulne staze,platforme i hangara. Grad je u lokaciju uložio 100 miliona dinara u sređivanje terena i oko 40 miliona u eksproprijaciju zemljišta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a