BRNABIĆ O REFERENDUMU: Izuzetno zadovoljna rezultatima, ali i izlaznošću

Tanjug

22. 01. 2022. u 01:01

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je večeras da je izuzetno zadovoljna rezultatima referenduma o promeni Ustava, ali i izlaznošću, s obzirom, kako je rekla, na temu o kojoj su se građani izjašnjavali.

БРНАБИЋ О РЕФЕРЕНДУМУ: Изузетно задовољна резултатима, али и излазношћу

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mislim da je jako dobra izlaznost imajući u vidu kakva je tema i da je bilo jako teško zainteresovati ljude - rekla je Brnabić, navodeći da ljude tema referenduma jednostavno ne zanima, iako je to nešto što je od suštinskog značaja za Srbiju.

Brnabić je za TV Prva rekla da je opet na delu viđeno licemerje NVO i pojedinih medija koji su se svim snagama borili da na referendumu ne bude učinjen pomak u oblasti pravosuđa i da građani na glasanju zaokruže "ne".

Istovremeno je odala priznanje pojedinim udruženjima u civilnom sektoru, pre svega Društvu sudija Srbije, Udruženju tužilaca, kao i Delegaciji EU u Srbiji i Misiji OEBS, što su svim snagama podržali borbu za unapređenje nezavisnosti sudstva na referendumu i ostali razočarani zbog toga što su se pojedine NVO borile protiv toga.

Predsednica Vlade je ocenila da su se NVO koje su podržale referendumsko "ne" paradoksalno svrstale uz ekstremnu desnicu u Srbiji, jer su svi zdušno tražili da se na referndumu glasa protiv.

- To vam je taj paradoks, gde imate nevladine organizacije, organizacije civilnog društva, delom i medije, koji mesecima, godinama, decenijama dobijaju finansijsku podršku da se bore za vladavinu prava u Srbiji i za nezavisno sudstvo i onda kada dođe dan da treba da se izglasa promena Ustava kako bi imali nezavisno sudstvo, šta rade te NVO? Listom lobiraju da se glasa protiv - ukazala je premijerka.

Zbog ogromnog licemerja velikog broja NVO koje se, kako je navela Brnabić, navodno zalažu za vladavinu prava i nezavisno sudstvo, ovo je takođe morao da izgura Aleksandar Vučić i SNS.

- Da nije ovo na svojim plećima izgurao Aleksandar Vučić i SNS, nikada ništa ovde ne bi bilo od nezavisnog sudstva - rekla je Brnabić i ponovila da joj je nepojmljivo isključivo destruktivno licemerje pojedinih NVO, kojima više nije bitna ni vladavina prava, ni nezavisno sudstvo, već isključivo to da se ide protiv Aleksandra Vučića.

Na pitanje šta misli o tvrdnjama dela opozicije da je na referendumu došlo do prvog poraza vlasti posle 10 godina, Brnabić je ocenila da joj nije jasno kako je došlo do poraza ako su na referendumu izglasane promene u cilju unapređenja nezavisnosti sudstva.

- Što bi rekao predsednik Vučić, ako ste vi pobedili i ako je vaših 40 odsto, iako znate da nije, pa dobro, eto izgubili smo sa 60 odsto, daj bože da svaki put izgubimo sa 60 odsto, a vi svaki put da pobedite sa 40 - rekla je predsednica Vlade.

Na pitanje da prokomentariše to što su se u pojedinim medijima pojavile spekulacije da će to što su u redovima SNS pojedini glasali protiv promena na referendumu uticati na odluku Vučića da se kandiduje na predsedničkim izborima, Brnabić je rekla da to treba pitati Aleksandra Vučića, ali da se ona nada i da svakako očekuje da to neće biti slučaj.

- Mislim da je za Srbiju neophodno da on bude predsednik u narednih pet godina, zato što su ovo ključni izbori. Srbija je uradila pod vođstvom Aleksandra Vučića toliko mnogo, ovo je drugačija zemlja u svakom aspektu - istakla je Brnabić.

BONUS VIDEO - SINIŠA MALI: Još 10 dana prijave za subvencije za e-fiskalizaciju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a