PLANIRAJU I UPAD U VLADU?! "Ekolozi" ponovo najavljuju blokade ključnih saobraćajnica, iako su zamrznute sve aktivnosti u vezi sa "Rio Tintom"

E. V. N.

11. 01. 2022. u 10:28

UPRKOS tome što su aktivnosti firme "Rio Tinto" stavljene "na led", a iz Vlade Srbije saopšteno da je blizu odluka o zabrani iskopavanja litijuma, pojedini pokreti i opozicione stranke najavljuje nastavak protesta i još radikalnije blokade.

ПЛАНИРАЈУ И УПАД У ВЛАДУ?! Еколози поново најављују блокаде кључних саобраћајница, иако су замрзнуте све активности у вези са Рио Тинтом

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Na sastanku nekoliko organizacija, koje se predstavljaju kao ekološke, dogovoreno je da se u subotu, 15. januara, blokira auto-put u Beogradu i jedan granični prelaz. A jedna od ideja je i "ulazak" na sednicu Vlade?!

Za predstavnike vlasti nema dileme - zahtevi nemaju nikakve veze sa ekologijom, reč je o političkom obračunu, a glavna meta je predsednik Aleksandar Vučić. To u izjavi za Nova.rs priznaje i Đorđe Miketić, iz Ekološkog ustanka:

- Dogovorili smo plan odbrane Srbije od "Rio Tinta" i drugih trovača, a glavni trovač je Aleksandar Vučić. Ići ćemo pred Vladu da naši predstavnici uđu na sednicu kako bi tražili dokumenta na uvid. Već 15. januara biće blokada u Beogradu i cele Srbije, plus jedan granični prelaz kao opomena. Nakon toga, 22. januara biće ogroman protest i blokada jedne lokacije. Ako i dalje ne budu ništa uradili do kraja meseca, blokiraćemo više prelaza.

Premijerka Ana Brnabić, međutim, ističe da će država reagovati ukoliko bude pokušaja da se blokiraju granični prelazi, i navodi da se u borbi za sopstvene ciljeve mora poštovati pravo na slobodu kretanja ostalih građana.

- Vidim da su jako nezadovoljni što se građani ne pojavljuju na protestima. Što više vreme prolazi, sve više mislim da ovo nema nikakve veze sa zelenom agendom. Ovi ekolozi, Đuta i ostali, nikakve zahteve nisu postavili. Iza "ekoloških ustanaka" kriju se politički protesti protiv predsednika Vučića.

Potpredsednik SNS Vladimir Orlić kaže, za "Novosti", da pretnje blokadom graničnih prelaza predstavljaju očajnički pokušaj bivšeg režima i njihovih lažnih "ekologa" da predizbornu kampanju vode onako kako jedino umeju - mahnitanjem:

- Priznali su otvoreno da im je jedina prava meta u ovoj ujdurmi Vučić, sve ostalo su priče za naivne. Nema tu nikakve ekologije. Kampanja se vodi rezultatima kada ih imate, fabrikama koje ste otvorili, putevima i bolnicama koje ste izgradili, platama i penzijama koje ste povećali - taj odgovor su uvek dobijali od pristojne Srbije koju predvodi Vučić. A ko nema rezultate - ostaje mu da pokuša da divljanjem po putu i maltretiranjem drugih ljudi dobije nečiju podršku.

ĆUTA LjUT ZBOG MINI-HIDROELEKTRANE

MINISTARKA rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je u ponedeljak da je Aleksandar Jovanović Ćuta političar koji zarad ličnih interesa obmanjuje građane:

- To što histerišete je zbog činjenice da niste dobili dozvolu za gradnju mini-hidroelektrane. Kada je to propalo, odjednom se predstavljate kao najveći borac za životnu sredinu i ekolog. Legitimno je biti protiv Vlade i odluka koje ona donosi, ali je pošteno priznati građanima da se iza ekoloških tema kriju politički programi pojedinca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

PREDSEDNIK VUČIĆ NA POLIGONU PEŠTER: U toku velika vojna vežba Vihor 2024 (VIDEO)