CRNA GORA: Pomen za Srbe stradale u "Oluji"

V. K.

06. 08. 2022. u 12:00

POVODOM 27 godina od zločinačke akcije "Oluja", Srpski nacionalni savet Crne Gore uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija danas je organizovao pomen za stradale srpske žrtve u Gornjem manastiru Ostrog u Crkvi Svetog Krsta. Sa parastosa je poručeno da treba da pamtimo, sećamo se i opominjemo.

ЦРНА ГОРА: Помен за Србе страдале у Олуји

Foto: Srpski nacionalni savet Crne Gore

Pomen stradalima u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve  u Crnoj Gori, protojerej-stavrofor Darko Pejići i monah Evstatije Ivanović.

Foto: Srpski nacionalni savet Crne Gore

U ime organizatora pomena za nedužne srpske žrtve  prisutnima se zahvalio predsednik Srpskog nacionalnog saveta dr Momčilo Vuksanović, poručivši da srpski narod (ma gde bio) bole rane svoga roda. Vuksanović je istakao da je mnogo važno njegovati duh zajedništva srpskog naroda. 

Podsetimo: U prvostepenoj presudi haškog Tribunala, aprila 2011. bilo je ocenjeno da je “Oluja” bila udruženi zločinački poduhvat, na čelu s tadašnjim predsednikom Tuđmanom, čiji je “cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva i naseljavanje tog područja Hrvatima”. Tribunal je drugostepenu presudu doneo 17. novembra 2012. i njome oslobodio krivice hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača.

U zločinačkoj operaciji „Oluja” učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog veća obrane. Tim snagama su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika. Vojna akcija „Oluja” najsurovije je etničko čišćenje na području bivše SFRJ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)