STOLICE

Dušan Stojaković

28. 02. 2024. u 09:15

NA kojoj stolici sedi Srbija? Pitanje je koje je u prvi plan gurnuo šef hrvatske diploma­tije Gordan Grlić-Radman.

СТОЛИЦЕ

Novosti

Traži da odabe­remo na kojoj ćemo stolici sedeti? Za razliku od "lepe njihove" koju izgleda da žulja NATO-EU sto­lica i zbog koje više ne moraju da razmišljaju svojom glavom, niti da vode bilo kakvu suverenu politiku, mi smo ostali verni svojoj - srpskoj stolici.

Naša država je neutralna i neće ulaziti u NATO. Odavno smo u čekaonici za EU stolicu, ali su zaposleni na šalteru za prijem novih članova na podužoj pauzi sa velikom neizvesnošću da li će se uopšte vraćati na posao. Dok strpljivo čekamo svoj red mi ne sedimo besposleni i gladni. Ne čekamo da nam iz Brisela stig­ne neka socijalna pomoć, nego pokušavamo da jačamo svoju ekono­miju. Kako nam ide? Veoma dobro! Ne mora u to da vas ubeđuju po­litičari, dovoljno je čitati zvaničnu statistiku, ali i pratiti nervozu i ljubomoru koju je pokazao ministar sa dva prezimena.

Brojke kažu da je Srbija za deset godina više nego duplirala svoje bogatstvo, pa nam je bruto društveni proizvod 70 milijardi evra. U ponedeljak, u Londonu, na skupu Evropske banke za obnovu i ra­zvoj, posvećenom ulaganju u Zapadni Balkan konstatovano je da dve trećine svih investicija u ovaj region završi u Srbiji. Puteve i pruge vidimo sami.

Vidimo i fabrike, a baš jednu je juče, u oko­lini Beograda, otvorila multinacionalka - "Nestle". Da, kompa­nija sa Zapada! Ali to nije sve. U Srbiju po drugi put dolazi kineski predsednik Si Đinping da ojača čelično prijateljstvo, pozlaćeno fantastičnom saradnjom na svim poljima, pogotovo u ekonomiji.

Dok Grlić-Radmanova Evropa ekonomski stagnira, o čemu sve­doče sve radikalniji protesti poljoprivrednika, kao temelja blagostanja svakog društva, naša država sa Kinezima realizuje sporazum o slobodnoj trgovini. Kroz njega, kao i kroz slične aran­žmane sa UAE, Južnom Korejom i Egiptom, tražimo alternative kako bismo zadržali privredni rast. I dobro nam ide. U 2023. rasli smo dva i po puta brže nego ekonomija EU. Je li dovoljno, nije! Mora da se radi! I ne može da se sedi na stolici!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)