NEĆE MOĆI: Peter Stano iz našeg sokaka

Filip Rodić

04. 06. 2023. u 12:59

Kako je pretendent na srpski presto postao portparol Evropske službe za spoljne poslove i bezbednost

НЕЋЕ МОЋИ: Петер Стано из нашег сокака

Foto Z. Jovanović

NIJE Napoleon Bonaparta imao ništa protiv Srba, samo su mu smetali u pohodu na Rusiju, pa je učinio sve u svojoj moći da Turska slomi Prvi srpski ustanak. On je toliko strateški unapred planirao da je već šest godina pre početka invazije (24. juna 1812) poslao svoje artiljerce i topove da pomognu Turcima da uguše srpski ustanak u Bici na Mišaru (12-15. avgust 1806). Ali nije imao ništa protiv Srba, čak se navodno i divio Karađorđevoj vojnoj umešnosti.

Onda je sasvim u redu da pretendent na srpski presto, takozvani princ Filip Karađorđević, 5. maja prošle godine ode na misu za Napoleona i vojnike njegove Velike armije u Crkvi Svetog Luja u Parizu. Ne znamo da li se tom prilikom izvinio svom rođaku princu Žan-Kristofu, Napoleonovom potomku, kolegi po pretenzijama na presto, što je među ruskim vojskovođama koje su Veliku armiju postavile na svoje mesto bilo i najmanje deset srpskih generala.

Nije ni Hitler imao ništa protiv Srba, samo su mu smetali u pohodu na Rusiju, pa je učinio sve u svojoj moći da ih slomi. Bez pomoći Turaka, ali uz pomoć Italijana, Hrvata (uključujući i njihovo "cvijeće"), Mađara i Bugara, Albanaca (izvinjavam se ako sam nekog zaboravio da pomenem). Hitler nije bio toliko dalekovid kao Napoleon, pa nije počeo s lomljenjem Srba šest godina pre invazije na Rusiju, nego samo nekoliko meseci. Ali nije imao ništa protiv Srba, čak ih je navodno poštovao.

Onda bi bilo sasvim u redu da Filip Karađorđević ode na neku misu i za njega i njegove vojnike. Problem je samo što izgleda da nema rođaka u Nemačkoj, ali i što se tamo manifestacije tog tipa ne održavaju. Makar ne javno. Ima nekih sličnih dešavanja u Zagrebu, ali ga tamo izgleda ne zovu, iako je potomak poslednjeg hrvatskog kralja.

U međuvremenu, pretendent ide na demonstracije protiv nasilja u Srbiji (bez Kosova i Metohije, naravno). Voli tamo da se slika sa svojim podanicima. Pardon, građanima. On je, kako kaže, "iz naroda, za narod". Nisu mu ovu parolu zamerili, jer je još neiskusan u društvenopolitičkom radu, pa ne zna da je tamo oportunije reći nešto poput "iz grada, za građane", ali ne budimo sitničavi. Ako su mu oni to oprostili, zašto i mi ne bismo. Uostalom, ovo je vreme kada nam je praštanje najpotrebnije, pa tako, na primer, ni meni Ljubiša Ristić nije zamerio što sam mu se obratio sa "gospodine", za šta mu se ovom prilikom izvinjavam.

Tamo gde bi prigodnije bilo da se slika uz poruku "iz naroda, za narod", pretendent Filip, međutim, nije otišao. Ili se, makar, nije slikao. Razumem to. Nije isto biti na građanskom protestu protiv nasilja u Srbiji (bez Kosova i Metohije) i biti na Spasovdanskoj litiji koju predvode mošti Svetog Nikolaja, odnosno "kosti nacističkog kolaboracioniste". Možda bi se uvredio njegov rođak iz Pariza, ili mentor iz Londona. A ovo je vreme kada ne treba ljutiti druge, jer se borimo protiv nasilja.

Pošto ide na "proteste protiv nasilja" Karađorđev potomak je, međutim, osetio potrebu da se oštro i odlučno oglasi i povodom nasilja na Kosovu i Metohiji. "Za haos na Severu Kosova i Metohije podjednako su odgovorni i Priština i Beograd, koji srpski narod na Kosovu tretiraju kao figure na šahovskoj tabli. Uz njih, krivica je i na međunarodnoj zajednici koja nemo posmatra igre balkanskih političara nedoraslih situaciji u kojoj se nalazimo", napisao je on na "Tviteru", pokazujući da ne pretenduje samo na srpski tron, nego i na fotelju portparola Evropske službe za spoljne poslove i bezbednost Petera Stana. Ova njegova poruka se, naime, ni u čemu ne razlikuje od bilo koje Stanove izjave o bilo kom incidentu na Kosovu i Metohiji tokom proteklih godina. Odgovornost je na "obe strane". Uz kozmetički dodatak "međunarodne zajednice". 

U duhu tolerancije koja je od presudnog značaja u ovim teškim vremenima nećemo pretendentu Filipu zameriti što pišući "sever Kosova i Metohije" velikim slovom ovom delu južne srpske pokrajine pridaje politički, a ne isključivo geografski značaj. Sever u ovom slučaju nije nikakva politička odrednica, nego isključivo geografska za jedan određeni deo našeg Kosova i Metohije. Nećemo mu zameriti ni to što postavlja znak nejednakosti između dva podjednako srpska grada - Beograda i Prištine. Nikakav Beograd (čak ni onaj sa kojim on odlazi na proteste) nema bilo kakav problem sa Prištinom, nego sa kosovskim Albancima koji su trenutno tamo na vlasti. Podjednako je pogrešna i ideja "dijaloga Beograda i Prištine", ali to je neka sasvim druga priča sada, takođe nametnuta sa Zapada.

Ne zna pretendent Filip ni da ono što on smatra "međunarodnom zajednicom" to nikako nije, iako bi on, kao mešetar iz londonskog Sitija, to jako voleo. Kakve to veze sa sadašnjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji imaju Moskva, Peking, Nju Delhi, ili Brazilija? Jesu li u Zvečanu bili sukobljeni "zločinci iz 'Vagnera'", kako to vole da kažu profesor Zoran Dragišić i premijer Aljbin Kurti, i NATO? Preciznije bi bilo da je napisao da je odgovoran Kolektivni zapad, ali to, ipak, ne može da prevali.

To što je Karađorđev potomak napisao je kao da je njegov predak rekao da su za Seču knezova podjednako odgovorni Aganlija, Kučuk Alija, Mula Jusuf i Mehmed-aga Fočić, s jedne, i Ilija Birčanin, Aleksa Nenadović, Stefan Andrejić ili Stojan Mihajlović sa druge strane. Plus "međunarodna zajednica" u vidu Napoleona koji Turcima šalje topove i artiljerce i cara Aleksandra Prvog koji podržava srpske ustanike. Da se čovek zapita je li Filip potomak Karađorđa, ili kuma Vujice Vulićevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu