Tras

Ana Vojinović

23. 05. 2023. u 07:15

BIVŠA premijerka Velike Britanije sa najkraćim mandatom u istoriji ove zemlje izašla je iz "ilegale" i to, ni manje ni više, nego na Tajvanu.

Трас

Foto: Predrag MItic

Kao član britanskog parlamenta nedavno je posetila ovo ostrvo kako bi, kako je izjavila, iskazala svoju podršku zvaničnom Tajpeju koji je na "prvoj liniji globalne bitke za slobodu" pod pretnjom od Kine. Njena provokacija nije se tu zaustavila, pa je čak predložila formiranje nove organizacije pod "simboličnim" nazivom "ekonomski NATO", koja bi ujedinila zapadne zemlje u borbi protiv "autoritarnog Pekinga".

Trasova se time pridružila zapadnim kolegama, pre svega onim preko Atlantika, koje ujedno i najviše mori što kineska ekonomija eksponencijalno raste i zauzima primat na svetskoj tržišnoj mapi. Lokacija za iznošenje svojih po običaju kontroverznih stavova, poput onog da bi bacila nuklearnu bombu na Rusiju, sigurno nije bila slučajna s obzirom na to da Tajvan nije samostalna država i koji Kina smatra svojom teritorijom. Ona je ujedno bila i najviši britanski zvaničnik koji je kročio na tlo ovog ostrva posle Margaret Tačer sredinom devedesetih.

Zanimljivo je da je Trasova našla za shodno da u kineskom dvorištu nameće okupljanje zapadnih zemalja u svrhu suprotstavljanja kineskoj ekonomiji kada je upravo ovaj sektor bio taj koji je doveo do toga da posle samo 44 dana provedenih u fotelji u Dauning stritu 10 okači premijerske cipele o klin. Nesposobna da se uhvati ukoštac sa ekonomskom krizom nekadašnja predsednica vlade sada sebe smatra podobnom za tvorca strategije borbe Evrope protiv Kine, iako mnoge zemlje Starog kontinenta, pod pritiskom ili ne, zapravo nemaju nameru da odustanu od saradnje sa zahuktalim zmajem sa istoka. Ironičan je i plan uključivanja država EU od koje se Velika Britanija tako ponosno razvela 2020.

Mnogi su zaboravili da je Trasova na početku priče o izlasku iz EU bila za to da Britanija ostane pod kapom Unije, da bi ubrzo, posle referenduma, obrnula ćurak. A sada bi da ih savetuje da ponosno raskinu sve ekonomske veze sa Pekingom i ponosno pucaju sebi u nogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)