MIROTVORAC

Branko Vlahović

03. 05. 2023. u 07:00

DOK je iz Budimpešte leteo u Rim papa Franja je novinarima koji su ga pratili za vreme boravka u Mađarskoj kazao da je bio u mirovnoj misiji sa ciljem zaustavljanja rata u Ukrajini.

МИРОТВОРАЦ

Novosti

Rekao je da je spreman da učini sve što treba da prestane krvoproliće.

- Sada se razgovara tajno, a kad dođe vreme saopštiću i javno šta predlažemo - kazao je poglavar katoličke crkve.

U Vašingtonu su na to rekli da znaju za mirotvoračku misiju Svete stolice, ali je ne komentarišu. Mada je 27. aprila u Vatikanu boravio ukrajinski premijer Denis Šmigalj u Kijevu su srdito rekli da ne znaju ništa o njegovim naporima da oružje zaćuti. A činovnici bliski predsedniku rekli su za Si-En-En da Vladimir Zelenski nije davao saglasnost na bilo kakve razgovore u ime Ukrajine. Ako se pregovori i vode oni su bez znanja i blagoslova iz Kijeva.

Nije tajna da papa ima otpor i u delu grkokatolika u Ukrajini kojima smeta što je više puta sa simpatijama govorio o velikoj ruskoj kulturi i želji da razvija odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Pontifeks je neumesnom izjavom zahladio i odnose sa Moskvom.

Posle poslednjeg telefonskog razgovora sa patrijarhom Kirilom papa ga je uvredio nazvavši ga "Putinovim oltarnikom" (vernik koji pomaže svešteniku za vreme bogosluženja). Patrijarh Kiril je odgovorio da mu Putin nikada nije davao direktive i da se sada u Rusiji uspostavila "simfonija svetovne i crkvene vlasti" o kojoj se maštalo još u Vizantiji, ali se nije mogla ostvariti pošto je imperator smatrao sebe i poglavarom crkve.

Je li Papa pokušao da u Budimpešti izgladi spor sa Kirilom može da se nagađa. On se sreo sa ruskim mitropolitom Ilarionom, ali nije hteo da kaže o čemu su razgovarali već je samo rekao da nisu govorili o Crvenkapici i vuku. Već u ponedeljak bivši prvi diplomata Ruske pravoslavne crkve Ilarion, koji je sada službuje u Budimpešti, izjavio je da sa papom u Mađarskoj nije govorio ni o kakvim političkim pitanjima odnosa Ruske pravoslavne crkve i Rimske katoličke crkve već je to bio razgovor dva stara poznanika.

Kad se sve to zna jasno je da će mirotvoračka papina misija biti izuzetno teška, ali razgovarati se mora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)