ZASTAVICE

Ana Vojinović

25. 04. 2023. u 15:33

IZJAVA visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đozepa Borelja da države članice treba da pošalju svoje ratne brodove da patroliraju Tajvanskim moreuzom sa ciljem postizanja mira na ostrvu, koje je, kako tvrdi, deo evropskog geopolitičkog pojasa, pokazuje da Unija, uz SAD, svim snagama želi da proširi svoj uticaj u Pacifiku, nauštrb Kine.

ЗАСТАВИЦЕ

Foto: Predrag MItic

Dok se Amerika godinama razmeće i koketira sa tajvanskim zvaničnicima šireći svoje interese u kineskom dvorištu, vodeći evropski šefovi sada su odlučni da se priključe glavnim saveznicima u postavljanju zastavica pred kapijom "zmaja sa Istoka".

Italijanska ratna mornarica je već po nalogu Severnoatlantske alijanse uveliko na putu ka Indo-Pacifiku, i to, kako je saopšteno, u "funkciji obuzdavanja Kine". Istovremeno, Tajvan je tokom nedavne posete svoje predsednice Caj Ing-Ven Americi dogovorio kupovinu 400 protivbrodskih raketa "harpun", koje prozvodi kompanija "Boing", vrednu pozamašnih 1,7 milijardi dolara. Poslednje poteze koje NATO i EU povlače u ovom delu planete pokazatelj je koliko je Zapad odlučan da kao novu metu na karti sveta debelo zaokruži područje oko Tajvana, koje Kina smatra svojom teritorijom, a čiju nezvavisnost priznaje oko dvadesetak država sveta.

Osim toga, Borelj Tajvan vidi i kao ekonomski interesno područje, spomenuvši da se Tajvan Evrope tiče ekonomski, komercijalno i tehnološki. Ovde je naročito apostrofirao stratešku ulogu Tajpeja u proizvodnji najnaprednijih poluprovodnika. Tako EU, uz SAD, ne bira gde će i koliko pružiti ruku uticaja i na svetskoj mapi, naravno, u cilju postizanja sopstvenih političkih interesa. Ne prezajući od gomile upozorenja koja joj stižu sa kineske adrese, Zapad, posle Ukrajine, vreba novi kutak odakle će moći bliže i "iz prve ruke" da kontroliše šta ga interesuje.

Dok su zapadnim zvaničnicima usta puna kritika na račun Rusije zbog sukoba u Ukrajini, oni ne prezaju od toga da kad god mogu čiodu na svetskoj mapi ubodu na svakoj državi za koju smatraju da može da im se "isplati". Svejedno da li je reč o Iraku ili Libiji koju su toliko "usrećili" da sada tamo svako pleme ima svoju vojsku i "česmu" sa naftom...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024