FIKCIJA: Vilijam Voker piše knjigu i za račun Prištine ponovo „otkriva“ svoju istinu o Račku koju nije prihvatio ni Haški tribunal

Piše Snežana Rovčanin Tomković

13. 01. 2023. u 07:00

ČAK ni Tribunal u Hagu, koji je na više od deset vekova zatvora osudio srpske generale i političare za ratove devedesetih, nije prihvatio da se slučaj "Račak" nađe u optužnicama.

ФИКЦИЈА: Вилијам Вокер пише књигу и за рачун Приштине поново „открива“ своју истину о Рачку коју није прихватио ни Хашки трибунал

Novosti

Pokušavali su tužioci, u procesima protiv Slobodana Miloševića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića, da poreknu verziju Beograda da se radi o antiterorističkoj akciji bezbednosnih snaga protiv OVK, ali čak ni prilično bušno haško sito nije progutalo priču Prištine da je u pitanju masakr nad civilima 1999, a što je bio i neposredan povod za bombardovanje naše zemlje. Prihvaćeni su dokazi istražnog sudije Danice Marinković, koje je obrazlagala papir po papir, od zatečenog stanja na terenu do forenzičkih izveštaja.

Ipak, danas, 24 godine kasnije, bivši ambasador OEBS na KiM Vilijam Voker oštri pero da napiše knjigu o Račku. Naravno, plaćenu iz kase Prištine. Otprilike 70.000 evra. Na stranicama će gotovo sigurno ponoviti ono što je zakuvao 1999, kada je u Račak doveo strane novinare i rekao da su Srbi napali nedužne civile. Ne pominjući da su ubijeni nosili uniforme OVK i pucali na policiju.

Vokerovu verziju prodrmala je i finska forenzičarka Helena Renta, rekavši da je vršio pritisak da podrži njegovu interpretaciju događaja. To ga ne sprečava da dolazi na tzv. Kosovo i ponavlja laži o Račku, nadajući se da će sto puta ponovljena laž postati istina. I da piše knjigu.

U međuvremenu, njegovo svedočenje odbio je i Specijalni sud za ratne zločine na KiM. Optuženi za mučenja, kidnapovanja i ubistva, bivši lider OVK Hašim Tači, tražio je da Voker, ali i vrhovni komandant NATO za Evropu u vreme agresije na SRJ Vesli Klark, i bivši šef Unmika Bernar Kušner budu ranije ispitani zbog godina, što nije prihvaćeno. Tako će Voker imati više vremena za knjigu, koja će biti fikcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024