PLEMENITOST: Punih šest decenija uzori su nam u uvek turbulentnim vremenima na našim prostorima

Jelena Matijević

06. 01. 2023. u 07:00

RAVNO 60 godina "Večernje novosti" priređuju najvažniju i najlepšu akciju srpskog novinarstva - "Najplemenitiji podvig godine".

ПЛЕМЕНИТОСТ: Пуних шест деценија узори су нам у увек турбулентним временима на нашим просторима

Novosti

Akademik Matija Bećković, nazvao ju je srpskom Legijom časti. I zaista je tako: dobitnici plakete, naši podvižnici, oni su među nama čija dela visoko uzdignu čoveka i prikazuju ga u najlepšem liku.

Hrabri, odvažni, neustrašivi, požrtvovani, dobronamerni, humani, izvori su istinskog dobra. Punih šest decenija uzori su nam u uvek turbulentnim vremenima na našim prostorima. Čak i onda kada se moglo čuti da "plemenitost nije u modi", oni su nas podsećali koliko je neizmerna njena vrednost. Ono što su činili pretvaralo se u primer za pokolenja koja su dolazila i koja će tek doći.

A, šta su sve činili teško je nabrojati: u najtežim i najneverovatnijim situacijama spasavali su tuđe živote ne hajući za svoje, pomagali su unesrećenima, siromašnima, bolesnima... U tim humanim "bojevima" neki od njih su dali i najviše što čovek može - svoj život. Uz plemenitost i hrabrost, sve ih krasi još jedna vrlina, skromnost. Jer, kada je trebalo drugima priteći u pomoć, bili su prvi, a kada je njima trebalo uručiti priznanja govorili su, gotovo nesvesni veličine svojih podviga, da je to što su uradili podrazumevajuće i da nije učinjeno zbog nagrade.

Kada bi se okupili svi dobitnici naših zlatnih i srebrnih plaketa za "Najplemenitiji podvig godine", bio bi to veličanstven skup više od 2.000 podvižnika od Triglava do Đevđelije, od Subotice do Gore i Šar-planine. Ponosni smo na svakog od njih i na njihovu "srodnost s Dobrom", kao i na našu šezdesetogodišnju akciju pokrenutu posle razornog zemljotresa u Skoplju 1963. godine. "Večernje novosti" su tada pokazale i dalekovidost odajući počast plemenitosti - vrlini nad vrlinama, znajući da su oni koje krasi lučonoše i čuvari najviših ljudskih vrednosti. Tu veru nikada nismo izgubili, čak ni u najtežim, ratnim vremenima, jer Čovek uvek postoji. Potvrđuju to i priče na stranicama ovog dodatka o najboljima među nama čija su humana dela i podvizi obeležili 2022. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)