VIHOR

Marina Mirković

27. 09. 2022. u 11:46

POČELO je sa crtaćima, i svet još nije stigao ni valjano da se načudi, a animirani filmovi se već uveliko prave po ključu skovanom u umu ideologa političke korektnosti, navodno u cilju prevazilaženja stereotipa.

ВИХОР

Marina Mirković

Onda smo dobili gej Supermena (mlađeg), Spajdermena, čak je i zavodnik Dilan Dog doživeo (makar i košmarnu) homoerotsku epizodu... Ali, ko li je mogao pomisliti da će etiketa "kensel" biti udarena na tolika, najveća, najpopularnija dela svetske književnosti, a u korist pamfletskih, praktično neknjiževnih tekstova čija je jedina prednost, u modernom svetu, što veličaju drugo, drugačije - ali moderno.

Pao je, posle Hemingveja, Kiplinga, Homera, i voljeni Vinetu. Nema pošteđenih u najezdi okuraženih propovednika te vladajuće ideologije - padaju pred njom jednako romantizovani robovlasnički jug "Prohujalo s vihorom" i Čiča Toma, koji je u (n)ovom milenijumu postao tek - rasni stereotip. Pa Doktor Sus, a pridružila mu se, evo, i Inid Blajton, autorka valjda najprodavanijih serijala za decu u 20. veku. Zaključeno je, naime, da su pogledi na rasu, rod, seksualnost, književnice rođene 1897, suviše starovremski i u nesaglasju sa modernim vremenom. U međuvremenu, dobijamo gej bajke, transseksualne heroje (Džoan K. Rouling je prognana jer se usudila da ulogu negativca u trileru dodeli transseksualnoj osobi), i sve to - u knjigama za decu. I nema razloga za uznemirenost, kažu, isti ti koji su odrastali na knjigama koje danas nemilosrdno zabranjuju. Biće da ga, ipak, ima - a razlog nije samo taj što će ta kleta korektnost uskoro ubiti svaki tračak duha, duhovitosti, kreacije, umetnosti, književnosti?! A ako ga zaista nema - zašto nam zabranjuju knjige?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade