Traka

NEDELjKO ILjUKIĆ

23. 09. 2022. u 07:45

U MESECIMA sveopšte globalne polarizacije koja sumanuto srlja u zlo i naopako, kolateralna šteta postali su sport i sportisti.

Трака

V.N.

Nema još racionalnog odgovora zašto su korner zastavice širom "liga petice" žuto-plave. Zašto tokom TV prenosa španske lige pored skraćenih imena klubova stoji žuto-plava zastava, kao ni odgovora na pitanje zašto se u Briselu za govornicom jedna žena uporno pojavljuje u plavoj bluzi i žutom sakou?

U sveopštu histeriju uključilo se preksinoć i sedam evropskih fudbalskih saveza sa zahtevom da kapiteni njihovih reprezentacija na predstojećem Mundijalu u Kataru nose oko ruke traku u duginim bojama, dok je Robert Levandovski ponosno od Andrija Ševčenka prihvatio žuto-plavu traku. Dušan Tadić je jedan od petorice evropskih kapitena koji će nositi sasvim običnu plavu traku oko svoje leve ruke i tim potezom je dokazao da je sasvim normalan fudbaler kojem je u glavi i pre Svetskog prvenstva samo - fudbal.

Grubo, skoro pa nevaspitano nametanje volje iz jednog ili nekoliko centara (ne)moći, kod osvešćenih ljudi, pogotovo sportista, vodi po pravilu ka sasvim ljudskoj reakciji: revoltu. Zato je čelnicima UEFA ili FIFA, koji slepo slušaju političke naredbe, verovatno nejasno kako su odluke Holanđana, Nemaca, Engleza, Poljaka... odbili da prihvate kao nenormalne i nemoralne kapiteni Srbije, Španije, Portugalije i Hrvatske. Oni neće oko ruke da nose trake u duginim bojama u nametnutoj kampanji pod nazivom "Jedna ljubav". Neće i tačka.

Domaćin sledećeg Mundijala, država Katar i njena izvršna vlast su nešto jasniji i konkretniji, jer već pola godine postoji odluka koja glasi: za dilovanje droge tokom Mundijala preti čak i smrtna kazna, a za promociju homoseksualizma i zatvor u trajanju do pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)