Region

Branislav ĐORĐEVIĆ

17. 09. 2022. u 10:00

PRITISNUTE dnevnim događajima, kolege iz "Danasa" nisu odmah stigle da stanu u odbranu slobode umetnosti. Tek juče je "Danas" na naslovnicu stavio osudu našeg teksta "Srbiju preziru, a pare uzimaju" koji je objavljen 11. septembra.

Регион

Branislav Đorđević

Kažu da su "provladine 'Večernje novosti' napale umetnike iz regiona zbog angažmana u beogradskim pozorištima", kao i da su se "na sramnom spisku našli reditelji Selma Spahić, Haris Pašović, Dino Mustafić i Jeton Neziraj".

Možda ih je neko i upozorio da se trgnu malo, trebalo je mnogo ranije pojačati onu solidarnu izjavu jedne naše poznate glumice: "Podrška svim kolegama iz regiona koji rade u Srbiji, Selma, Ermin, Dino, Jeton, Haris...", dodajući (?) podršku za Evroprajd.

Dva puta smo pisali, da ponovimo i treći put. Navode iz teksta koji je uzburkao pozorišnu javnost niko nije pobio. A i kako bi to mogao? Reč je o citatima jedne od najuspešnijih rediteljki u regionu Selme Spahić i takođe uspešnog Jetona Neziraja. Nisu tada imali lepih reči o Srbiji. Nemaju ni sada.

Silno uzbuđen, upravnik Ateljea 212 Novica Antić oglasio se odmah na portalu Nova.rs i rekao da se kulturna rubrika "Novosti" pretvorila u "Lica sa poternica" i da "opasno targetiramo sarajevsku umetnicu". Ponavljamo: osporava nam se pravo da podsećamo šta su Selma i Jeton govorili. Dobro je da se nismo setili dragog nam gosta Emira Hadžihafizbegovića, on je nešto pričao o odsecanju glave aždahi Srbiji da bi se konačno dočekala sreća na ovim prostorima... Kako bismo se tek onda proveli?

Nikako da naučimo da se u regionalnu umetničku saradnju ne dira, ona će nas osloboditi balasta prošlosti, jer govorimo istim jezikom (NI SLUČAJNO NE TREBA REĆI SRPSKIM), govorimo o univerzalnom zlu rata i suočavanju sa zločinima (OBAVEZNO TREBA REĆI SRPSKIM).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)