GLAD: Umesto ugroženima, žito iz Ukrajine završilo na bogatom Zapadu

I. Stanojević

09. 09. 2022. u 12:11

U NIZU briselskih argumenata u prilog tvrdnji Zapada da Kremlj, navodno, zloupotrebljava situaciju u Ukrajini da se nametne kao vodeća globalna sila, jeste tobožnja ruska blokada izvoza žita iz Kijeva.

ГЛАД: Уместо угроженима, жито из Украјине завршило на богатом Западу

Ivana Stanojević

U pitanju je, međutim, autogol koji ponovo otkriva apsolutni nedostatak empatije u državnim vrhovima članica EU.

Podaci o tome koliko je brodova, krcatih žitom, krenulo iz Ukrajine put Afrike, pokazuju da zapadne zemlje nastoje da maksimalno iskoriste ukrajinsku krizu za ostvarivanje svojih interesa. Iako je, posle prave političke hajke na Moskvu zbog navodne rampe za pošiljke žitarica gladnima u trećem svetu, sa Zapada obećano da će žito biti upućeno u najteže pogođene afričke zemlje, kao što su Somalija, Etiopija, Uganda, ono se prodaje - u zemljama EU!

Prema podacima iz Moskve, od 87 brodova upućenih u Afriku, samo su dva zaista i krenula ka gladnom stanovništvu Crnog kontinenta, dok su svi ostali završili u Evropi. Ta dva plovila nosila su tek 60.000, od dva miliona tona, dakle, tri odsto ukupne količine koja je krenula iz Ukrajine. Evropske metropole su postale žrtve američke diktature, pa njihova proizvodnja trpi, a one, u očaju, posežu za svim raspoloživim sredstvima.

To je, međutim, samo manji deo pogače, dok veći leži u sebičluku i gramzivosti, u "gladi" uprkos obilju na rafovima prodavnica. U toj otrovnoj mešavini, toliko su ogrezle zapadne zemlje, da više ne poštuju ni osnovne postulate ugovornog odnosa koji ih, sve zajedno, vezuje za Brisel. A vrednosne norme, kao što su humanost i solidarnost, propale su u živo blato njihove bezosećajnosti. To se pokazalo mnogo puta, u godinama migrantske krize, a još više, u pandemiji virusa korona, tokom koje je u EU bilo svega, samo ne zajedništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere