CVOKOTANJE I RUSKI GAS: Kad zbog "civilizacijskih vrednosti" pate obični ljudi

Dušan STOJAKOVIĆ

20. 07. 2022. u 12:00

POLOVINA Evrope nema alternativu za ruski gas!

ЦВОКОТАЊЕ И РУСКИ ГАС: Кад због цивилизацијских вредности пате обични људи

Novosti

Cela naša Srbija nema alternativu za ruski gas! Ovo su činjenice, matematički precizne rečenice, i ne zaslužuju nikakvo dodatno objašnjenje.

Ipak, oni koji se zalažu za odricanje od ovog neophodnog energenta samo zato što dolazi iz Sibira treba i te kako da pojasne svoj čvrst stav. Moraju da kažu kako će se grejati evropska, ali i naša domaćinstva? Kako će raditi tamošnja i domaća preduzeća? Hoće li deca ići u vrtiće, škole, na fakultete?

Da li zbog "civilizacijskih vrednosti" treba da pate obični ljudi? Države? Nacije? Zašto? Zato što niste ozbiljno shvatali upozorenja iz Moskve da ne bi bilo dobro da svojim "odbrambenim savezom" uđete u rusko meso? Je li vam bilo malo što su decenijama ćutali na najbrutalniju kampanju satanizacije najveće zemlje na svetu? Je li snimljen ijedan film u kojem se pojavljuje Rus, a da nije negativac?

Pitanja je na hiljade, ali te odgovore naša mala nacija ne treba da daje. Ona mora da brine o sebi i svojim građanima. Naši zvaničnici moraju da se postaraju za bezbednost, ali i dovoljno energenata i hrane. Za poslednje Bog nas je pogledao i, ako ne bude preterane suše, imaćemo šta da jedemo.

Gasa bez Rusa u narednoj deceniji nećemo imati, ma koliko se iskreno diversifikovali i pravili dodatne pravce za nabavku robe koje trenutno na tržištu nema. Preko Bugarske ćemo se povezati u najoptimističnijem scenariju najpre za godinu. Za vezu preko Severne Makedonije tek treba da konkurišemo. Prvo za pare, a onda projekti, dokumentacija...

Proći će mnogo zima dok se ne ugrade cevi, a hoće li u njima biti plina, videćemo.

Sve ovo dobro znaju i oni, tobož zabrinuti za evropsku budućnost Srbije, koji bi okretanje leđa Rusiji započeli zavrtanjem ruskog ventila i cvokotanjem građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)