POHOD: Šta je suština posete Mila Đukanovića vaseljenskom patrijarhu?

Veliša Kadić

13. 06. 2022. u 12:00

KORISTEĆI velika previranja u pravoslavnom svetu, nekršteni i iz pravoslavne vere izopšteni Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, izabrao je dan kada će se susresti sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom ne bi li ga ubedio da anatemisanu CPC "oživi".

ПОХОД: Шта је суштина посете Мила Ђукановића васељенском патријарху?

Novosti

To je suština njegovog pohoda u Carigradsku patrijaršiju, kao i da potre Srpsku pravoslavnu crkvu sa vekovnog ognjišta podno Lovćena. Otišao je Milo kod svetosti koja je proklela njegovog "verskog učitelja" Miraša Dedeića, opanjkavajući sve ono što ima prizvuk srpski. Ovim činom Đukanović je pokušao da se lično "ugradi" u aktuelni antisrpski i antiruski front na isteku poslednjeg predsedničkog mandata.

Izabrao je trenutak kada Vartolomeja "bije glas" da vodi crkvenu politiku po NATO i SAD notama, pa misli da bi naprečac mogao da donese tomos nasred Cetinja. Pokušao je Milo da kao Mirašev izaslanik preko istanbulskih fanfara uđe u "istoriju" koristeći neprincipijelan stav patrijarha prema raskolnicima u Ukrajini.

Đukanović želi da se otvori Pandorina kutija koja bi malobrojnim pristalicama tzv. CPC vratila nadu da bi čudo moglo da se desi i da bi mogla da urodi plodom prošle godine pokrenuta onlajn peticija komita i NVO "Lovćenske straže" za priznavanje autokefalnosti, za koju su sakupljani potpisi od pravoslavnih Crnogoraca u Montenegru i dijaspori. Tada su najavili da će je uputiti Vaseljenskoj patrijaršiji i Vartolomeju.

U toj peticiji traže i reviziju tomosa koji je, kako navode, 1922. dodeljen SPC Kraljevine SHS. I mediji bliski politici Mila Đukanovića veruju u čuda pa pišu da imaju saznanja kako je patrijarh Vartolomej blizu odluke da prizna autokefalnost "CPC".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna