Karavan Digitalna ekspedicija 2023 posetio Grocku

Novosti online

14. 10. 2023. u 19:10

KARAVAN digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija 2023“ tokom petka i subote boravio je u Grockoj. Ova mobilna manifestacija, pokrenuta na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić pre dve godine, privukla je pažnju svih generacija. Posetioci su imali priliku da bolje upoznaju i istraže mogućnosti digitalnog sveta, elektronskih usluga, osnova digitalne pismenosti i bezbednosti, kao i mnoge druge prednosti koje donosi 21. vek i nove tehnologije.

Караван Дигитална експедиција 2023 посетио Гроцку

Foto: Marina Jančević

Kroz tematske prezentacije i razgovore sa stručnjacima, naši najstariji sugrađani, ali i ostali stanovnici Grocke, dobili su priliku da steknu prve digitalne veštine, nauče o sigurnom ponašanju na internetu, kao i o svim drugim prednostima korišćenja interneta i digitalnog prostora.

„Naši utisci posle ovogodišnjih obilazaka lokalnih samouprava su takvi da smo doneli odluku da praktično u narednom periodu obiđemo svaki grad i svaku opštinu u Republici Srbiji. Specifičnost ovogodišnjeg karavana i ovogodišnje ekspedicije je što naročitu pažnju poklanjamo najstarijim sugrađanima. U svakoj opštini i svakom gradu opremamo jedan digitalni kutak zajedno sa udruženjima penzionera, gde oni mogu da nastave da stiču svoja znanja i organizujemo mlade iz tih lokalnih samouprava da edukuju naše najstarije sugrađane. Kada je u pitanju Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, ono što je nama bitno je da kroz ovaj digitalni karavan promovišemo rad Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu koji pruža i proaktivnu i reaktivnu podršku deci, roditeljima i nastavnicima preko broja 19833 ili portala pametnoibezbedno.gov.rs“, rekao je ministar Jovanović i dodao da je kroz projekat „Povezane škole“ 3.800 osnovnih i srednjih škola povezano na brzi internet, te da je u preko 1.900 škola omogućena i lokalna računarska mreža.

„Digitalizacija je veoma uspešno stigla i u Grocku i danas smo imali priliku da se uverimo u to da i najmlađi i najstariji građani ove gradske opštine veoma rado i bez problema koriste savremene informacione tehnologije. Srbija je jedna od zemalja koja je u poslednjih nekoliko godina najviše napredovala u procesu digitalizacije i apsolutni je lider u regionu u ovoj oblasti. U Srbiji trenutno ima 2 miliona i 25 hiljada tzv. eGrađana, što znači da se broj građana koji su digitalno aktivni i koriste moderne usluge na Portalu eUprava, koje im je država stavila na raspolaganje, povećava iz nedelje u nedelju. Nastavljamo dalje sa digitalizacijom državne uprave i lokalne samouprave i razvojem novih elektronskih usluga, kako bi naša javna uprava bila pravi servis svojih građana i omogućila im da na najbrži, najefikasniji i najjednostavniji način ostvaruju svoja prava“, poručio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović. On je dodao i da je, prema poslednjim informacijama, gotovo milion penzionera već preuzelo svoje penzionerske kartice, koje donose nove pogodnosti i značajno će uticati na poboljšanje njihovog materijalnog statusa. Naglasivši da je MDULS roditeljska kuća svih gradova i opština u Srbiji, Martinović je istakao da će Ministarstvo nastaviti da pruža pomoć i podršku lokalnim samoupravama na putu njihovog daljeg razvoja.

Foto: Marina Jančević

Otvaranju karavana u Grockoj prisustvovali su i državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Lav Pajkić, predsednik gradske opštine Grocka, Dragan Pantelić i v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Milan Latinović.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, u saradnji sa organizacijom Propulsion i Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, organizovao je radionice za učenike osnovnih i srednjih škola koji su posebno izloženi rizicima u digitalnom svetu.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je u opštini Grocka kroz projekat Povezane škole, izgradilo lokalnu računarsku mrežu u 14 osnovnih, srednjih škola i isturenih odeljenja, dok je na Akademsku mrežu RS (AMRES) povezano svih 23 osnovnih, srednjih škola i isturenih odeljenja ove opštine.

Karavan „Digitalna ekspedicija” se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom Propulsion.

Više informacija možete potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!